Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Familjekär professor gillade naturen

Professor emeritus Göran Ekvall, Stockholm, har avlidit 82 år gammal. Han lämnar efter sig två barn med hustrun Monica, legitimerad psykoterapeut, samt två barn i ett tidigare äktenskap.
Vi träffade Göran sedan han gift sig med Monica och flyttat till Bromma i västra Stockholm. Det blev år efter år i kretsen av släkt och vänner. Jämte sitt arbete inom fältet psykologi var han familjekär och var tidigt ute som pappaledig. Makarna kunde anpassa sina ledigheter efter barnens skollov.
Sonen Gustav, nu student vid Lärarhögskolan i Uppsala, berättar om sportloven i fjällen; längre och längre norrut ju äldre syskonen blev. När Göran såg dottern Emilie i studentmössa, behängd med blommor, fällde han en förstulen tår av tacksamhet; djupt inne låg spåren efter förlusten, genom sjukdom, av två barn i sitt första äktenskap.
Varje sommar veks två månader för vistelsen på Monicas släktgård Boda Västergård i Småland. Göran anförtrodde oss att en höjdpunkt var hustruns glada ”Ronjatjut” när bilen passerade landskapsgränsen. Hon var från Nässjö och sedan barndomen var vistelsen på den närbelägna gården en familjetradition: fiske på sjön, bär- och svampplockning, sol, frisk luft och god sömn.
Göran var van med skogen i Södra Närkes bergslag, han hade växt upp i järnvägsknuten Hallsberg där hans mor jobbade i en porträttfotoateljé. Hans far var affärsman. Göran kom att pendla dagligen på tåget till Karolinska pojkläroverket i Örebro där han avlade studentexamen.
Sen följde en kursändring från pol mag-studier i Stockholm till psykologi vid Lunds universitet. Han disputerade 1971 och titeln på hans avhandling är ”Creativity at the Place of Work”. Forskning inför denna gjordes bland annat vid Volvofabriken i Skövde. Hur man tar tillvara personalens idéer om förbättring av arbetsplatsen blev hans inriktning.
Som professor i Lund var han handledare åt otaliga doktorander och studenter, ständigt upptagen med läsning av avhandlingar och uppsatser. Han höll sig à jour med nyutkommen facklitteratur och publicerade egna forskningsresultat i tidskrifter och i böcker.
Göran pendlade till Lund och till Buffalo State College i USA, där han var gästprofessor. På senare år gick han från Bromma till sin konsultfirma i Blackeberg.
En gång gav vi Göran en bok med Strindbergcitat. Han började läsa högt för oss. Det blev diskussion. Han antog alltid att den som gav en bok redan läst den och möjligen skrivit den också. Sådan var han.
Gå till toppen