Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tanken på köttskatt sågas

Tanken på en särskild skatt på kött sågas av regeringen och socialdemokraterna. Men den ökande konsumtionen oroar Jordbruksverket.

Bild: Arkiv: Sydsvenskan
Sveriges totala köttkonsumtion har ökat med 33 procent på 30 år och ligger nu på 85 kilo per person och år. Den är i nivå med EU-genomsnittet, men dubbelt så hög som världskonsumtionen.
Nu vill Jordbruksverket att vi i Sverige och övriga västvärlden drar ner på köttätandet för att minska utsläppen av växthusgaser från köttproduktionen. Särskilt nötkött bidrar med stora utsläpp. Forskning visar också att rött kött ökar risken för cancer.
Ät och släng mindre
Enklaste sättet att få ner konsumtionen är förstås att äta mindre kött, men också att slänga mindre mat. Köttsvinnet är stort, både hos uppfödarna, i livsmedelsindustrin och hemma hos konsumenterna.
– Det finns mycket att jobba med i hela livsmedelskedjan. Det slängs för mycket mat. Det borde finnas starka ekonomiska drivkrafter att inte göra det, säger utredaren Ragni Andersson.
Verket vill också införa en hållbarhetsmärkning, för att hjälpa konsumenterna att välja kött med minst miljö- och klimatpåverkan.
Men det kontroversiella är tanken på en ny koldioxidskatt för konsumenterna, baserad på schabloner för hur mycket växthusgaser exempelvis ett kilo nötkött släpper ut. I rapporten sägs att en sådan skatt "kan övervägas", men verket klargjorde i ett pressmeddelande på tisdagen att det inte är något förslag.
– Däremot vill vi utreda en sådan skatt som måste införas på minst EU-nivå och helst globalt, säger Ragni Andersson.
Köttskatt får nobben
Men tanken på en köttskatt sågas av såväl finansminister Anders Borg (M), landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) som Matilda Ernkrans (S), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.
– Jag tror man ska vara försiktig med hur man använder skattesystemet. Vi har en koldioxidskatt och den fungerar väl, säger Anders Borg. Att ha någon särlösning på köttområdet, det tror jag inte är bra.
– Det är inte aktuellt att införa någon köttskatt, i varje fall inte så länge jag är statsråd, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Det ökar bara smugglingen, importen och gränshandeln.
Även Matilda Ernkrans nobbar skattetanken, hon ser den som en ren konsumtionsskatt.
TT

Sveriges köttkonsumtion

Den svenska totalkonsumtionen av kött ökade med 33 procent åren 1980–2010, till 85 kilo kött per person och år. Den är i nivå med genomsnittet i EU, men dubbelt så hög som världskonsumtionen på 42 kilo per person.
Populärast 2010 var griskött 37 kilo, nötkött 25,7 kilo och fjäderfäkött 18 kilo.
Direktkonsumtionen, det vill säga mängden färskt och fryst kött som konsumenten köpte i butik 2010, uppgick till 48 kilo per person och år. Till det kommer 23,4 kilo charkuterivaror med mera och 10,8 kilo frysta köttprodukter.
Konsumtionen av nötkött inklusive ben uppgår till runt 25 kilo per person och år, i nivå med den i Danmark, Frankrike och Italien.
Källa: Jordbruksverket (TT)
Gå till toppen