Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tv-avgift på datorer och plattor

Har du surfplatta eller dator? Då måste du betala tv-licens, såvitt du inte redan betalar för din tv, enligt Radiotjänst. Men tv-pejlarna kommer inte att jaga dig i första taget.

Från och med nästa månad kommer SVT att sända sina kanaler fritt på internet. Samtliga SVT:s kanaler kommer då att visas i sin helhet på SVT Play, och kan ses på datorer, surfplattor och i mobiltelefoner, skriver SVT:s vd Eva Hamilton på Dagens Nyheters debattsida.
Då kommer Radiotjänst i Kiruna börja att ta ut tv-avgift för datorer och surfplattor, bekräftar Eva Hamilton.
– Det är inget nytt, det finns en lag sedan 2006 som säger att den som kan ta emot en hel tv-kanal via någon manick är skyldig att betala tv-avgift. Sedan TV 4 lade ut sina kanaler på webben, jag tror det var i höstas, så gäller den lagen, säger Hamilton.
– Men i dag betalar 9 av 10 tv-avgift och 97 procent av svenska folket har redan tv. Så det kommer inte att drösa in en förfärlig massa krav till människor som aldrig varit i närheten av att betala tv-licens.
Så länge det pågår en politisk diskussion om hur SVT ska finansieras i framtiden kommer Radiotjänst inte att vara särskilt aktivt för att jaga surfplatteägare som inte betalar tv-licens.
– Eftersom vi vet att det ska komma en ny konstruktion för hur public service ska betalas så har Rikab (Radiotjänst) valt att avstå från att fråga: Har du något annat än tv? Men rent formellt så är man betalningspliktig ända sedan det först fanns tv-kanaler på nätet. Det ändras inte av att SVT kommer att lägga ut sina kanaler i början av februari, säger Eva Hamilton, som också är styrelseordförande i Radiotjänst.
TT: Har Radiotjänst redan börjat kartlägga surfplatteägarna?
– Nej, nej, och de kommer inte att göra det heller. De kommer att hålla en låg profil när det gäller mobiler och datorer i väntan på att få en slutgiltig bestämmelse om hur avgiften ska konstrueras. De kommer inte att beivra dig i väntan på en ordentlig lösning på det här, säger Hamilton.
– Den slutgiltiga bestämmelsen skulle redan ha kommit. Det kom en utredning med förslag men regeringen valde att lyfta ut finansieringsfrågan för att göra en kompletterande utredning. Nu väntar vi på direktiven och det ska vara klart till 2015.
Radiotjänst skriver på sin hemsida att all utrustning som är avsedd för att ta emot tv-sändningar, oavsett mottagningssätt, ska räknas som tv-mottagare. Radiotjänsts exempel är tv, digital-box, dator med tv-kort, video med kanalväljare och inspelningsbar dvd-spelare. Surfplattor och annan utrustning som saknar särskild tv-utrustning nämns för närvarande inte, medan det är klart att mobiltelefoner med internetuppkoppling inte kommer att omfattas av avgiften.
Dagens tv-avgift är på 2 076 kronor per år. Enligt Radiotjänst har avgiften varit oförändrad sedan 2009.
Om avgiften för datorer och surfplattor verkligen skulle behöva betalas blir det kännbart för dem som valt bort tv av ekonomiska skäl. Det kan bli en ny oväntad avgift för många studenter, enligt Erik Arroy, ordförande på Sveriges förenade studentkårer.
– Många studenter väljer bort tv för att de varken har råd eller boende, men däremot är datorn en förutsättning för att klara av studierna, säger Erik Arroy till TT.
Sveriges förenade studentkårer är dock inte emot tv-avgiften, utan menar att grundproblemet är att studenters ekonomiska förutsättningar är för dåliga. Organisationen vill se en höjning av studielånets bidragsdel, snarare än en reducerad tv-avgift för studenter.
Eva Hamilton argumenterar också för att slå ihop SVT och UR. Det skulle innebära "årliga rationaliseringar på 45–60 miljoner kronor", hävdar hon i sin debattartikel.
"Med framtida tekniska krav, publicering på nya plattformar och utmaningar på rättighetsområdet är det inte rimligt att investera i utveckling i två separata bolag med så likartad verksamhet som UR:s och SVT:s", skriver hon.
Hamilton tror också att en sammanslagning skulle leda till förbättringar i programutbudet.
Gustaf Hoffstedt, moderat ledamot i riksdagens kulturutskott, är kritisk till att tv-licens ska tas ut även på datorer.
– Jag beklagar den utvecklingen. Jag hade hellre sett ett avskaffande av licenssystemet som sådant, säger han.
Han tror också att det kan bli knepigt att definiera vad som är en dator.
Gå till toppen