Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Filmaren som går sin egen väg

Malmös mesta nollbudgetfilmare överraskar med en film som nästan kan kategoriseras som konventionell. Ikväll är det Sverigepremiär för Henrik Möllers skräckfilm ”Demonen” på Victoriateatern.

Estetiken är yxig. Innehållet groteskt, med mycket svordomar och könsord. Budgeten i princip obefintlig.
Henrik Möller har gjort märkliga spelfilmer om Malmös sunkigare sidor, som ”Nobelvägen”, ”Mysigt på Möllan” och ”Malmö = Råttkådd”. Han har gjort bisarra tecknade filmer som ”Grisaknullabyn” och ”Kaninhoran”.
Och han har gjort mängder av dem – själv har Möller svårt att minnas hur många, men han gissar att det är kring 50 kortfilmer.
Ihärdigheten har gjort honom till en smärre kultfigur, och han beskriver sina fans som ”estetungdomar, folk med spexhumor och gamla missbrukare med grov galghumor”.
Och barnprogramslegenden Staffan Westerberg.
– Han ringde upp mig. Han hade ringt runt till alla Henrik Möller i Malmö, för han var så lyrisk över min dvd-samling ”Kaninhoran”. Vi hade kontakt ett tag, och pratade också om att göra en film ihop, men det blev inget.
Trots den medvetet amatörmässiga stilen är faktiskt Möller utbildad på filmskola i Göteborg, och har arbetat som manuslektör hos Sonet Film i Stockholm. I den tjugo minuter långa ”Demonen” visar han upp en mer putsad, professionell fasad. Det är en vackert fotograferad film med eleganta specialeffekter, om en flicka som möter en demon på en nattbuss. Filmen är inspelad i ett garage i Västra hamnen.
– Det har varit kul att göra film på en annan nivå. Men den kostade faktiskt bara några tusenlappar och spelades in över en helg. Om vi hade haft löner hade nog filmen kostat en miljon, men folk ställde upp gratis.
”Demonen” har blivit uttagen till en rad skräckfilmfestivaler i USA, och vann nyligen pris på Philip K Dick-festivalen i New York.
Men Stockholms filmfestival nobbade den, och Möller menar att han fortfarande står helt utanför branschen. Han gör sina filmer på fritiden. Till vardags arbetar han som Montessorilärare.
– Jag är inte med i leken överhuvudtaget. Jag ska inte vara så kaxig och säga att jag skiter i dem. Men jag kör mitt eget race och det är skönt. För då kan jag göra vad jag vill.
– Många i branschen glömmer bort sina drömmar, vad som inspirerade dem. De blir lite indoktrinerade. De vet vad som går hem för att de ska få pengar – men de förlorar kanske sin originalitet.
Just nu tar Möller dock ett stort steg in i det officiella film-Sverige. Han har fått 100 000 kronor från Film i Skåne till sin första långfilm. Det ingår i projektet ”En sexa Skåne”, som ska producera sex långfilmer på små budgetar. De andra regissörerna är Peter Wirén, Anna Lönn Franko, Nina Waldeborn, Antonio Tublén, Maciej Kalymon, Lisa Fjellman och Andreas Lindergård.
Möllers film ska heta ”Lokalvårdaren”, och är precis som ”Demonen” en skräckfilm.
– Den handlar om en tjej som städar i ett gammalt lager och där händer det obehagliga saker. Det är ett ångestladdat jobb att vara lokalvårdare, jag har själv gjort det som ung. Städat källare och klättrat ner i hål.
”Demonen” visas på Victoriateatern ikväll kl 20. Gratis inträde.

Fakta: Henrik Möller

Född 1976, uppvuxen i Nydala i Malmö.
Har gjort kring 50 kortfilmer, bland annat ”Pojkarna” (1999), ”Nobelvägen” (2003), ”Mysigt på Möllan” (2006), ”Kaninhoran” (2006), ”Malmö = Råttkådd” (2007), ”Henrik Möller Talks to David Lynch” (2007), ”Bra ställen och bra folk att känna i Malmö (2008), ”De ville bli Newshunter” (2008).
Flera av filmerna är gjorda i samarbete med Claes Lejonhufvud, och Möller har även gjort film med serietecknaren Sara Granér.
Två dvd-samlingar finns utgivna av bolaget Njutafilms, ”Kaninhoran och andra barndomsminnen från Malmö” samt ”Ångesthunden och Malmö under vatten”.
Gå till toppen