Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Värsta terminen någonsin

Över hundra lärare i Lund har haft minnessvårigheter, tvåhundra har haft sömnproblem och närmare tre hundra har funderat på att byta jobb. Det visar en enkät om arbetsmiljön som Lärarnas riksförbund gjort. Den gångna terminen har varit en av de värsta någonsin, menar de fackliga företrädarna.

Den nya läroplanen har ökat arbetsbelastningen för lärarna, enligt Lena Arnesen och Robert Jivegård, kommunombud på Lärarnas riksförbund i Lund.Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
– Jag har aldrig sett så många slitna lärare som nu, säger Robert Jivegård, kommunombud för Lärarnas riksförbund och lärare på Polhemsskolan.
Lärarnas riksförbund har för andra året i rad gjort en arbetsmiljöenkät bland medlemmarna. Några få resultat har förbättrats. Men nästan alla siffror har blivit sämre. Fler upplever stress, fler har sömnproblem och hinner inte med sina arbetsuppgifter.
– En riktig besvikelse, säger Lena Arnesen, kommunombud för Lärarnas riksförbund och lärare på Svaneskolan.
De är övertygade om att alla nya arbetsuppgifter som lärarna fått i samband med den nya läroplanen och dokumentationssystemet Unikum är boven.
– Vi skriver så mycket omdömen i Unikum hela tiden, men vi upplever att inte föräldrarna läser dem. En lärare kan ha 400 omdömen att skriva. Det tar väldigt mycket tid. Frågan är till vilken nytta? säger Robert Jivegård.
Lärarna får också utstå mer press från föräldrar i dag. Över hundra lärare anger att de har fått kränkande mejl från föräldrar.
– Det har skett en attitydförändring i samhället. Tidigare frågade läraren eleven: Varför jobbar du inte i skolan? Nu frågar föräldrarna läraren: Varför ser du inte till att mitt barn klarar av skolan? säger Lena Arnesen.
Sju av tio i undersökningen har funderat på att sluta som lärare. Samma siffra fanns redan i fjor.
– Förra året sade kommunalråd Mats Helmfrid (M) att det kanske inte är så illa i verkligheten. Hoppas att han förstår nu, säger Robert Jivegård.
Lärarnas riksförbund har totalt 1 200 medlemmar i Lund. Enkäten har distribuerats till 600. Även Lärarförbundet organiserar lärare.

Tre vägar framåt

Lärarnas riksförbunds förslag för en bättre arbetsmiljö.
1. Låt en grupp rätta nationella prov centralt, till exempel av pensionerade lärare.
2. Utvärdera Unikum, omdömessystemet, och nyttan av det. Ta bort omdömena från åk 6 när det ändå delas ut betyg.
3. Anställ fler lärare per elev.
Gå till toppen