Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

15-åringar häktade

Två 15-åringar som misstänks för våldtäktsförsök på Oxievångsskolan häktades på fredagseftermiddagen.

De är på sannolika skäl misstänkta för försök till våldtäkt på barn, olaga frihetsberövande och övergrepp i rättssak. 15-åringarna ska ha lurat in en 13-årig flicka på en av skolans toaletter och förgripit sig på henne.
Två 13-åringar som också är misstänkta för samma brott har släppts eftersom de inte är straffmyndiga. Deras ärende ska överlämnas till socialförvaltningen.
De båda 15-åringarna förnekar brott.
Åklagaren hävdade att de finns risk för att de två 15-åringarna kan undanröja bevis eller på annat sätt påverka utredningen om de släpps. Samma bedömning gjorde tingsrätten.
Häktningsbeslutet, som togs efter förhandlingar bakom stängda dörrar, kommer sannolikt att överklagas.
– Det är överraskande att de häktas. Det är mycket, mycket ovanligt att man häktar ungdomar i den här åldern, säger advokat Lars Berkesköld som företräder en av 15-åringarna.
– Socialförvaltningen har en skyldighet enligt LVU, Lagen om vård av unga, att ordna alternativ övervakning. Men det har inte skett.
Åklagaren Johan Nilsson ska ta kontakt med socialförvaltningen för att diskutera frågan.
Enligt områdeschef Eva Hallberg på Oxievångsskolan så erbjuds den drabbade flickan och hennes familj "stöd och samtal" om hur skolan ska kunna säkerställa hennes trygghet på skolan.
Gå till toppen