Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bert Nordberg lämnar Sony Mobile

Jag har en väldigt god relation med Sony fortfarande och har lovat att hjälpa till om det är något, men jag vill inte vara uppbunden som styrelseordförande.”Bert Nordberg, avgående ordförande i Sony Mobile.Bild: Johan Bävman
Bert Nordberg lämnar över ordförandeklubban i Sony Mobile till bolagets vd, Kunimasa Suzuki. Telekombolaget tar därmed ytterligare ett steg i riktning mot Tokyo.
– Det var lagom nu, jag vill ägna mig åt verksamheter som ligger närmare Sverige och hjärtat. Livet är mer än arbete, jag har barnbarn och barnbarn på väg och det här är väl en del i att dra ner på arbetet lite, säger Bert Nordberg.
Hans uppdrag som styrelseordförande löpte ut vid årsskiftet men formellt har styrelseändringen inte registrerats hos Bolagsverket än.
Han tycker att det är ett bra läge att lämna vidare ordförandeklubban. Sony Mobiles nya Xperia Z som presenterades för några veckor sedan på CES-mässan i Las Vegas mottogs väl och det nya konsultbolaget som ska sysselsätta omkring 250 av bolagets medarbetare i Lund är snart på plats.
– Det går bra för dem, så det känns bra.
Sony Mobile bildades för knappt ett år sedan när den japanska elektronikjätten Sony köpte ut Ericsson ur det samägda bolaget Sony Ericsson. I maj förra året lämnade Bert Nordberg vd-posten och tog över jobbet som styrelseordförande. De negativa nyheterna kring verksamheten i Lund har sedan dess avlöst varandra. Först kom beskedet att huvudkontoret flyttar till Tokyo, sedan varslades 650 anställda i Lund om uppsägning.
Planerna på ett konsultbolag räddade 250 jobb och är delvis Nordbergs verk.
– Jag har jobbat hårdast med frågan att se till att uppsägningarna landar så bra som möjligt och jobbat hårt med etableringen av konsultbolaget så att folk ska slippa bli arbetslösa.
Bert Nordberg har, sedan Sonys köp av Ericssons andel i Sony Ericsson, upprepade gånger framställts som en garant för Sonys fortsatta verksamhet i Lund och hans sorti från Sony Mobile oroar de anställda i Lund.
– För vår del märker vi att Tokyo tar över mer och mer och det är inte så roligt när man ser det även om man vet att det är så det kommer att vara, säger Seved Andersson, vice ordförande för Akademikerföreningen på Sony Mobilei Lund.
Enligt honom kommer Bert Nordbergs förmåga att inspirera medarbetarna saknas mest.
– Det finns ingen i ledningsgruppen som har förmågan att ställa sig upp och få folk att tro på det vi gör.
En konsekvens av Bert Nordbergs besked är att andelen svenskar i ledningen reduceras ytterligare. Enligt Greger Johansson, telekomanalytiker på Redeye, kommer det att bli svårare att ta tillvara svenska intressen framöver.
– Jag tror att Sony Mobile kommer att finnas kvar ett tag till i Lund men på sikt är det inte otroligt att fler delar försvinner utomlands. Fortsätter det att gå dåligt kommer man titta på neddragningar igen och sådant som ligger långt från Japan är enklare att skära ner.
Bert Nordberg ser inga tecken på ytterligare nedskärningar i Lund inom överskådlig tid.
– Vi är Sonys största utvecklingscenter utanför Japan och det finns många krafter internt som jobbar med att vi ska fortsätta vara det. Mobile Heights och jag har inte heller tänkt gå upp i rök.
FAKTA
Sony Mobile Communications bildades i februari förra året när Sony köpte Ericssons andel i Sony Ericsson.
I maj lämnade Bert Nordberg vd-posten som han haft sedan 2009.
I juli meddelades att huvudkontoret flyttar från Lund till Tokyo. Merparten av huvudkontorsfunktionerna har i dag flyttat.
I augusti varslades 650 anställda i Lund om uppsägning. I slutänden fick knappt 400 lämna företaget. Cirka 250 medarbetare kommer troligen att anställas av ett fristående konsultbolag som ska sälja deras hårdvarukompetens till bland andra Sony Mobile. Förhandlingarna om bolaget är ännu inte avslutade.
I dag jobbar cirka 2 000 på Sony Mobiles utvecklingscenter i Lund.
Gå till toppen