Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Lindberg får ny titelmatch

Världsmästaren Maria Lindberg har fått klartecken för ny titelmatch. Den 23 juni möter hon Tori Nelson i Virginia, USA.

Maria Lindberg.Bild: Arkivfoto: Julia Lindemalm
Matchen har varit på gång under en längre tid, men som vanligt kan allt hända inom boxningsvärlden och vid första tillfället blev en av de manliga boxarna till huvudmatchen skadad och hela galan föll.
Titeln gäller alltså WIBA-bältet i mellanvikt, 72,5 kilo, vilket är samma organisation som Maria Lindberg redan är regerande världsmästare för – i klassen under.
– Det är tufft att gå upp en viktklass, absolut, men det är min chans in. Dessutom är det en kvinnlig promotor och vi som är huvudmatchen den här gången, säger hon gillande.
För Maria Lindberg som har betalat sina tre senaste uppbyggnadsmatcher själv, runt 100 000 kronor, är det en fröjd att inte bara få matchen betald utan också få bra betalt för att boxas för en gång skull.
Det blir så när man inte ingår i ett stall och som kvinnlig boxare är det få förunnat att få ett stall att satsa på mer än en damboxare – och det har inte blivit lättare under lågkonjunkturens framfart.
– Det känns helt underbart. De senaste åren har jag bara jobbat som fan och boxats för pengarna. Nu får jag lite andrum.
Klockan är lite över sju på kvällen och Maria Lindberg har precis tränat färdigt.
– Det är tungt nu. Jag har varit sjuk och har precis satt igång igen efter helgerna, säger hon och sätter sig ner vid det lilla bordet ute vid receptionen på Winning Boxing Club.
Hon är glad.
Efter dubbelarbete som väktare och på klubben har hon gått ner till att jobba halvtid på klubben för att helhjärtat ägna sig åt boxningen.
Det innebär att hon inte kan göra några större ekonomiska utsvävningar, men också att hon har börjat få tillbaka ett socialt liv.
– Innan orkade jag aldrig träffa någon. Jag var bara trött hela tiden. Nu känner jag verkligen att jag mår bra och jag har flera andra saker på gång. Jag föreläser en del och det är jättekul.
Det är över åtta år sedan hon senast boxades i USA.
Innan det svenska boxningsförbundet såg till att hennes licens blev indragen där också.
Och med alla turer som har varit efter hennes skada 1999 så finns det nog ingenting som Maria Lindberg inte är förberedd på.
Sedan flera år tillbaka är det hon som skickar in dokument till de olika förbunden med utlåtanden om hennes skadehistorik – allt för att hon inte ska hamna i försvarsposition eller åka iväg i onödan.
– Alla säger att det är en formalitet och att vi tar det på invigningen, men jag står på mig och skickar över papper. Jag måste ha ett officiellt utlåtande från boxningskommissionen att det är okej, både för deras och min skull.
Klartecken har kommit från USA och information om matchen ligger ute på olika hemsidor.
Nu vågar till och med Maria Lindberg tro på att matchen i juni blir av.
– Publiken gillade verkligen mitt sätt att boxas när jag var över 2004. De stod upp och applåderade, säger hon och fortsätter:
– Nu tänker jag bara: Om ni gillade det då, kommer ni bli religiösa hela bunten den här gången.

Maria Lindberg

Ålder: 35 år.
Bor: Malmö.
Klubb: Winning, Malmö.
Tränare: Bert Johansson.
Yrke: Instruktör, föreläsare och proffsboxare.
Antal matcher: Elva (åtta vinster, en oavgjord, två förluster).
Meriter: Världsmästare i lätt mellanvikt för WIBA och WIBF.
Aktuell: Gör upp om WIBA-titlen i mellanvikt mot Tori Nelson (6-0-1) den 30 mars i Washington DC.

Bakgrund

Maria Lindberg var en av Sveriges mest lovande amatörboxare när hon drabbades av en skada mellan hjärnans hårda hinna och spindelvävshinnan i en landskamp 1999. Svenska boxningsförbundet drog in hennes amatörlicens direkt.
När hon fyra år senare var tillbaka i ringen, som proffs i USA, hann hon gå två matcher, en vinst och en oavgjord, innan hennes licens blev indragen även där.
Efter många års kämpande för sin rätt att boxas fick hon till slut licens i Tyskland 2009 och hennes proffskarriär tog fart igen.
Hennes facit så här långt är sex segrar, två oavgjorda och en förlust.
Gå till toppen