Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Man skjuten på Bergsgatan

En 31-årig man sköts mitt på ljusa dagen i centrala Malmö igår. En 28-årig
man har nu anhållits i sin frånvaro misstänkt för mordförsök.

En husrannsakan har skett i den misstänktes bostad och vissa fynd har gjorts. Dessa fynd kommer att analyseras under dagen tillsammans med de tekniska fynd som gjordes under gårdagen, uppger polisen.
Polisen fick in larm om skottlossning på Bergsgatan strax före klockan tre på fredagseftermiddagen. Mannen hittades liggande på gatan med skottskador i buken och i ansiktet. Han hade träffats av tre skott. Moa Skimutis kom till platsen precis efter att skotten avlossats.
– Jag såg hur en man låg på gatan och blödde från ansiktet. Han var omgiven av folk och någon tryckte på hans mage. Någon i folkmassan sa att de sett en man springa från platsen, berättar hon. 
31-åringen fördes till Sus i Malmö där han opererades under natten till lördag. På lördagsmorgonen uppges han vara mycket allvarligt skadad men skadorna bedöms inte längre som livshotande.
Flera personer såg händelsen och det ska finnas bilder på gärningsmannen tagna av vittnen, enligt Malmöpolisens yttre befäl Andy Roberts.
– Vi har ett bra signalement, säger han.
Polisen jobbar nu på att få fram mer information om gärningsmannen.
– Vi vet vilken flyktväg han tog. Nu jobbar vi på att hitta honom.
Uppgifter från minst ett av de många vittnena anger att tre skott avlossades. Polisen sökte vapen längs med Bergsgatan med hjälp av specialhund. Det ska ha hittats tomhylsor i refugen mellan körbanorna.
Eftersom skottlossningen ägde rum mitt i fredagshandeln, finns det många vittnen. Sydsvenskan har talat med en man som såg hela händelsen.
– Det verkade som att de kände varandra, de stod och pratade en stund innan den ene tog upp ett vapen och sköt den andre mot magen och ryggen.
– Jag såg hur han blev blodig i ansiktet. Sen sprang mannen (skytten) iväg och lade vapnet i en påse under tiden. Jag funderade på att ta upp jakten men tänkte att det var nog för farligt. Istället tog jag lite bilder på honom.
Var han maskerad?
– Nej, men han hade svart mössa, svarta byxor, svart tröja och gulvit eller beige väst.
Vittnet har berättat allt han vet och sett för polisen och säger att den värsta chocken har lagt sig nu.
– Men ändå, det hände mitt i stan, att man bara vågar skjuta.
Enligt polisen flydde skytten på Kristianstadsgatan och sedan ner på Södra och Norra Skolgatan.
Under tiden polisen gjorde teknisk undersökning var Bergsgatan avstängd i höjd med Möllevångstorget men vid 17-tiden hävdes avspärrningarna.

Flera dåd på kort tid

Skjutningen på Bergsgatan är det fjärde mordförsöket i Malmö på kort tid.
Mordförsöken följer på en period av relativt lugn i Malmö sedan polisen inledde sin storsatsning operation Alfred.
Det var mordvågen förra vintern som ledde till polisens förstärkning.
Stora resurser kunde sättas in i mordutredningarna och i jakten på gängkriminella. Fyra av de åtta morden betraktas nu av polisen som uppklarade och det har gjorts 86 vapenbeslag.
Det har inte utförts några nya mord med koppling till organiserad brottslighet sedan i februari förra året.
De senaste dagarna har det dock åter varit flera skjutningar i Malmö:
Den 15 januari besköts en 51-årig busschaufför strax efter att han har kört klart linje 6. Han fick kasta sig ner på golvet i bussen för att undkomma kulorna från en man som sköt mot honom från en rondell utanför Västra Klagstorp. Rubriceras som mordförsök.
Den 17 januari sköt någon in i en bostad på Calle Ljungbecks gata på Bulltofta. Två kulor slog igenom fönstret i bostadens kök. Mannen som bor där har en ledande roll i en mindre mc-klubb i Malmö. Polisen gjorde husrannsakan i klubblokaler efter händelsen som rubriceras som mordförsök.
Den 20 januari sköts en 26-årig man på Cronmans väg på Rosengård i benet. Enligt vittnesuppgifter ska han ha skjutits av två delvis maskerade personer. Rubriceras som mordförsök av polisen.
Gå till toppen