Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Parken kan tvingas stänga

– Det här är en katastrof för vår del. Vi ville trygga framtiden för vår förening men nu vet vi inte hur det blir.
Det säger Christer Eklund som är ordförande för Folkets park i Kävlinge dagen efter att parken fått nej av politikerna till att sälja en bit mark – till kommunen!

Amatörteater i Folkets park i Kävlinge sommaren 2012.Bild: Arkivfoto: Ingemar D Kristiansen
På onsdagen fattade Miljö- och byggnadsnämnden i Kävlinge beslut om att inte ändra detaljplanen för Folkets park i Kävlinge. Om planändringen gått igenom skulle föreningen kunnat sälja en bit mark till kommunägda KKB som vill bygga bostäder på platsen.
Ledamöterna i kommunstyrelsens presidium menade att området är viktigt för rekreation och friluftsliv i Kävlinge och uppmanade Byggnadsnämnden att säga nej till ansökan.
Det får ordföranden Christer Eklund att reagera:
– Jag vet inte vad kommunen vill med vår förening. De är inte beredda att bidra med en krona till oss och när vi själva försöker skaffa fram pengar säger de nej. En försäljning skulle trygga vår framtid men nu får vi se hur länge vi orkar, säger han.
Anledningen är, enligt honom, att det inte längre går att driva föreningen med ideella krafter och att man behöver pengar för att finansiera bygget av en möteslokal i parken samt anställa folk att driva den.
– Som det är idag jobbar vi 350 oavlönade timmar var under sommaren och vi orkar kanske ett par år till innan vi får slå igen. Nyckeln till vår framtid ligger i en försäljning men det verkar tyvärr varken kommunen eller grannarna till parken som protesterar mot byggplanerna ha förstått.
– Blir det riktigt illa får vi kanske hägna in parken och stänga allmänheten ute eftersom vi inte har tid och råd att sköta den och garantera säkerheten, säger han.
I så fall drabbas även koloniområdet.
– Pengarna vi skulle fått in på en försäljning skulle till viss del användas till att bygga bland annat toaletter och förråd i koloniområdet men nu får de vänta på det, säger Christer Eklund.
Moderaten Thomas Lövskog är ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden. Han skriver i en kommentar till beslutet att:
”Oavsett anledning till varför man vill bygga i parken säger vi moderater nej till ett sådant förslag. Vi tycker det är viktigt att behålla den parkmiljö vi har. Bostäder kommer att behövas men det finns gott om områden i Kävlinge tätort som redan är detaljplanerade för bostäder.”
Folkets park-föreningen ska nu fundera vidare på hur man ska agera framöver.
– Vi ska läsa beslutet och sedan ha ett möte med vår riksorganisation. Sedan får vi se vad som händer med ett eventuellt överklagande, säger Christer Eklund.
Gå till toppen