Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Varför flyttade du till Malmö?

Vi talade med tolv personer, aktiva inom kultur- och samhällsdebatt,
som nyligen flyttat till Malmö. Vad är grejen med staden?

Sofia Nerbrand, 39
Gör: Chefsstrateg för femklövern i Region Skåne.
Gift med: Johan Norberg, författare.
Bor: Gamla Väster.
Flyttade hit: 2011.
Från: Stockholm.
Varför flytt? Livskvalitet, storstadsutbud och vacker natur.
"Jag älskar Skåne. Mina föräldrar är härifrån och jag har varit på Österlen varje sommar när jag vuxit upp. Så satt vi en sommarkväll på en uteservering på Gamla Väster med vänner - och så bestämde vi oss bara för att flytta hit. Malmö vann över Washington, som var det andra alternativet.
I Malmö får man storstadens utbud och känsla, men slipper Stockholms innerstad där allt är mycket dyrare och tar längre tid. Som vi bor nu har vi ett stenkast till gågatan, Lilla Torg, biblioteket.
Men om Malmö verkligen vill blir en storstad, måste man komma tillrätta med den intolerans som finns här och som riktas mot till exempel homosexuella, romer och judar. Storstäder ska stå för tolerans och öppenhet, det är det som gör att människor dras dit."
Saif Bakir, 32
Gör: Designer, driver tillsammans med Emma Hedlund modeföretaget Common, årets nykomling på Elle-galan.
Bor: Kirseberg.
Flyttade tillbaka: Hösten 2011.
Från: Paris.
Varför flytt? Viljan att göra svensktillverkat mode.
"Jag är uppvuxen i Malmö, på Lantmannagatan. Jag flyttade till London 2003 för att utbilda mig i mode, sedan har jag jobbat på Cos, och för Kanye West i Paris tillsammans med Emma.
Idén med Common var att det skulle vara ett väldigt svenskt märke. Malmö var ett naturligt val. Staden har den där underdog-känslan vi var ute efter. Lite som i östra London: Låga hyror och potential, en hög kulturell nivå.
Först ville jag bo på Sevedsplan: Jag har alltid tyckt om det området. Kanske lite farligt, men man klarar sig om man är streetwise. Nu bor jag på Kirseberg, ett annat område som är up and coming.
När jag flyttade härifrån ville jag aldrig tillbaka. Men staden känns mycket mer levande nu än när jag stack. Men jag hade hoppats på mer stöd från Malmö stad – att vi kommer hit för att göra närproducerat mode borde väl vara intressant?"
Emma Knyckare, 25
Gör: Programledare för Tankesmedjan i P3 och ståuppkomiker.
Bor:
Möllevången.
Flyttade hit: Sommaren 2011.
Från: Göteborg.
Varför flytt? Jobberbjudande från P3.
"Här kan man jobba med humor på ett bra och kreativt sätt. I Stockholm har man mer fokus på bred kommersiell humor. Malmöpubliken är mer mottaglig för smala referenser och knasigare saker, nästan helt tack vare Oslipat, som Marcus Johansson och Fritte Fritzson drog igång.
Malmö är i stort svinbra på alternativ kultur. Förutom på humorsidan tror jag att Serieskolan, som fått fram så många svinduktiga tecknare, det betyder jättemycket.
En annan skillnad som jag har upptäckt jämfört med Göteborg och Stockholm är att det inte är så himla stajlish här. Man behöver inte tänka så mycket på hur man ser ut när man är ute på stan. Här är folk ruffiga på riktigt.
Jag har svårt att säga något negativt om Malmö jo, det luktar bajs ofta när jag går till jobbet, gamla ostbågar. Jag vet att jag inte är den enda som tycker det."
Paul Tilly, 39
Gör: Skådespelare, håller på med ett filmprojekt.
Bor: Rörsjöstaden.
Flyttade hit: 2009.
Från: Stockholm.
Varför flytt? Behovet av miljöombyte.
"När man inte bor här tycker man att Lilla Torg är den bästa platsen i hela Sverige. Så jag impulsköpte en lägenhet i samma hus som min kompis bodde i.
Tempot är inte så hetsigt som i Stockholm. Jag har taggat ner i stress sedan jag flyttade hit. I Stockholm går jag ju typ i 30 kilometer i timmen, springer nerför rulltrappan och blir förbannad om man missar tåget och nästa kommer först om två minuter. I
Malmö finns en småstadskänsla där man kan åka hem till någon och knacka på dörren om man vill hänga. Det kan man inte göra i Stockholm, då hade ju folk trott att man var sjuk i huvudet.
På sommaren är Malmö helt fantastiskt, på vintern är det inte så jävla roligt, man går i ide. Och krogutbudet är lite lamt. Jag hade velat ha en restaurang som är lite mer modern på sättet att de serverar nyttig mat, men den ska ändå vara jävligt god.
Ebba Petrén, 24
Gör: Regissör.
Bor: Sorgenfri.
Flyttade hit: 2010.
Från: Stockholm.
Varför flytt? Trött på att pendla, kulturlivet.
"Jag flyttade från Stockholm och började plugga "Teaterns teori och praktik" i Malmö 2010. Nu går jag masterprogram på teaterhögskolan i Malmö.
Jag flyttade från Stockholm delvis för att jag var trött på pendlingsavstånden. I Malmö för att man kan röra sig ovan jord. Dessutom är det lättare att hitta bostad här i Malmö, även om man inte bor centralt är det nära till allt ändå.
Rent kulturellt finns det många samlingsplatser som har självförtroende; många människor som tror på det de gör och är redo att stå för det och diskutera det. Runt teaterhögskolan finns en levande diskussionskultur även på Inkonst och Signal. Mina favoritställen är att vara hemma i Sorgenfri, och på Kallbadhuset."
Daniel Suhonen, 33
Gör: Chef på den nystartade tankesmedjan Katalys institut i Stockholm.
Bor: Slottsstaden.
Flyttade hit: 2012.
Från: Stockholm.
Varför flytt? Kärleken till Malmö och Stefan.
"Jag tycker väldigt mycket om Malmö och har alltid tänkt att jag vill bo här, i alla fall de senaste tio åren. Sen träffade jag min kille Stefan i Malmö sommaren 2011 och vi inledde ett distansförhållande innan jag flyttade hit nu i höstas.
Malmö är en mänsklig stad jämfört med Stockholm som har blivit borgerligt. Jag är själv en arbetarklassunge och i Stockholm trycks arbetarklassen ut ur staden. Nu bor jag i Slottsstaden, det är väldigt lyxigt, fint, trevligt och ljust.
Så är inte hela Malmö, det vet ju jag också. Men i Malmö är det fortfarande blandat i centrum. Man har inte outsourcat arbetarklassen till långt utanför, här får hela staden vara med i innerstaden.
Man behöver flytta på sig ibland som människa. Jag som bott i Stockholm hela mitt liv tycker att det är väldigt skönt att känna att jag inte hittar överallt. Jag trivs, hittar mina joggingstråk, caféer och matbutiker. Det är en skön känsla när man hittar sina kvarter. Malmö har tagit emot mig väldigt väl.
Sen är bostadssituationen helt annorlunda. Det är stad där man kan bli kär och faktiskt flytta hit. Här kan man till och med köpa en lägenhet, det vet jag inte om jag skulle ha råd att göra i Stockholm."
Cornelia Beskow, 26
Gör: Operasångare, sopran.
Bor: Möllevången.
Flyttade hit: 2009.
Från: Stockholm.
Varför flytt? För utbildningen i Köpenhamn, och för kärleken.
"Jag flyttade till Malmö dels av utbildningsskäl, dels av kärleken. Min pojkvän bodde i Malmö och pluggade också på Opera-Akademiet i Köpenhamn. Det är billigare att bo i Malmö och det är skönt att bo i Sverige rent administrativt. Dessutom går min pojkväns dotter i skolan här.
Malmö är en så lugn stad, en stor småstad. Folk går och cyklar långsamt, stämningen är mysig och Möllan, där jag bor, är lite som Söder i Stockholm innan det blev hippt och fyllt med massa brats i rosa skjortor. Eftersom jag jobbar på Operan i Köpenhamn finns det inte mycket jag saknar i Malmö. Det som inte finns här hittar jag i Köpenhamn.
Fördomen om Malmö är att det skjuts hej vilt på gatorna. Folk kan vara lite oroliga när jag säger att jag bor vid Möllan, men jag känner mig väldigt trygg. Mina favoritställen är Pildammsparken för sin magiska atmosfär, Brogatan för att det är en mysig och bra restaurang med goda musslor i vin och Kallbadhuset, det talar för sig självt.
Jag gillar Malmö Opera, det är en fin plats. Jag blev glatt överraskad på nyårsafton med fyrverkerierna och storbildsskärmen. Jag gillar också de små teatergrupper och att det händer grejer hela tiden, det känns som om det finns en öppenhet till kulturen här."
Ronnie Sandahl, 28
Gör: Skriver klart sin andra roman, jobbar med sin första långfilm (inspelning i Oslo nästa sommar), kolumnist på Aftonbladet.
Familj: Fästmö Annika Marklund.
Bor: I Rörsjöstaden.
Flyttade hit: November 2012.
Från: Landsbygden i Sörmland.
Varför flytt? Fästmön pluggar i Lund, trött på Stockholm.
"Jag kände mig trött på att bo i Stockholm. Innan vi flyttade hit bodde vi i och för sig på landet i Sörmland. Jag har varit här en del i jobbet och genom min bror som har bott här. Jag bodde ett år i Berlin och att Malmö i vissa lägen kan påminna om Berlin, att det är lågt tempo men saker stänger inte så jävla tidigt, att varje område är som sin egen liten stad, och att det inte är så jävla långt överallt – det förändrar mycket av ens umgänge.
Uppåt i landet pratar de mycket om kriminaliteten i Malmö, många frågar oj, hur vågar ni flytta hit. Den där idén om Malmö som gangsterstad är rätt utbredd. Jag tror att rädslan för Malmö är något uppförstorat. Inte att den är obefogad, men att folk är mer rädda än vad de behöver vara.
Det är mycket billigare att bo här, vilket är en enorm lättnad för många. Man behöver göra mindre som ska dra in pengar och kan därför lägga mer tid på det man vill göra. Det är en markant skillnad mot Stockholm. Folk har inte samma press att få in pengar och har därmed lite mer tid. Det gör att folk blir friare i sina konstnärliga val.
Om man jämför med Stockholm så förändrar de korta avstånden umgänget. Här är det aldrig mer än femton minuter var du än ska. Det har jag aldrig varit med om förut, att man kan ringa en halvtimme innan man ska göra något och fråga om någon vill haka på. Folk har inte heller planerat tre veckor framåt."
Magni Borgehed, 30
Gör: Konstnär.
Bor: Möllevången.
Flyttade hit: Hösten 2011.
Från: Berlin.
Varför flytt? Lugn stad med intressant kulturliv. Bra gallerier och konstinstitutioner.
"Jag skulle flytta tillbaka till Sverige efter några år i Berlin. Jag kände redan en del i Malmö och visste att det var en ganska liten, lugn stad, men som ändå har ett intressant kulturliv. Bättre än i Stockholm – här finns några bra institutioner och konstnärsdrivna gallerier.
Det går också att få tag i en ateljé för ett hyfsat bra pris. Efter åren i Berlin var jag trött på att det tog så sjukt lång tid att transportera sig – ja, så är det ju i Stockholm också. Här i Malmö kan man ta cykeln överallt. Men jag tycker fortfarande det är konstigt när folk säger 'det ligger ju så långt bort' om något ställe här. För mig ligger allt i Malmö nära.
Tycker också det varit lätt att träffa folk och lära känna nya människor – i en stor stad måste man bestämma allt i förväg. Och så har jag varit i Köpenhamn en eller två gånger i månaden, jag har en del vänner där.
En annan sak jag uppskattar är att det är ganska lätt att ta sig ut på landet. Så den positiva bild jag hade av Malmö innan flytten har visat sig stämma ganska bra."
Sandra Mickelsson (Sandra Mosh), 28
Gör: Dj, radiopratare.
Bor: Triangeln.
Flyttade hit: januari 2011.
Från: Göteborg.
Varför flytt? Fick jobb på Musikguiden i P3, dessutom bodde min pojkvän här.
"Efter att ha bott i Sveriges tre storstäder så skulle jag nog säga att Malmö generellt sett har en mer avslappnad atmosfär är de övriga två. Jag gillar mixen av människor här och det faktum att man nästan kan känna i luften att kontinenten är nära. Malmö saknar Stockholmsstressen och Göteborgsvädret vilket bara det genererar ett hälsosammare klimat. Malmö är dessutom väldigt tacksamt att bo i om man, liksom jag, arbetar med kultur. Jag kan frilansa i ett hyfsat lugnt tempo här nere medan mina vänner sliter häcken av sig i Stockholm.
I Malmö har vi ett förstahandskontrakt vilket i dagsläget är en omöjlighet i Stockholm. Så man kan väl säga att Malmö ger mig en trygghetskänsla som innebär att jag kan få utlopp för min kreativitet istället för att tvingas ställa den åt sidan till förmån för att jobba ihjäl mig.
Sen vore det ju klart trevligt med lite fler arbetstillfällen, och jag önskar till exempel att fler radio- och tv-produktioner utgick härifrån. Sen saknar jag spännande klubblokaler. Det finns väldigt många duktiga arrangörer som styr upp bra klubbar men lokalerna är för få och många av dem är dessutom rätt oinspirerande.
Sett till sin storlek så tycker jag att kulturutbudet är helt okej. Jag är främst intresserad av klubbutbudet och det arrangeras nästan varje helg spelningar med internationella akter som intresserar mig vilket jag givetvis uppskattar.
Jag älskar atmosfären (och ölen) på den nyöppnade krogen Söder om Smålands. Jag dricker mer än gärna drinkar på Jetzt där man förutom att satsa på god mat och dryck även satsar på dansmusik vilket jag så klart supportar. Jag längtar efter att provsmaka Plockepinns nya meny, är stammis deluxe på Yukai och Ganesha förser mig med middagar nån gång per vecka då jag inte orkar/har tid att laga mat. När jag går ut för att lyssna/dansa/spela går jag framförallt till Inkonst och Babel."
Kristofer Flensmarck, 37
Gör: Poet.
Bor: Möllevången.
Flyttade hit: Hösten 2011.
Från: Stockholm.
Varför flytt? Kärlek.
"Jag flyttade från Stockholm till Malmö på grund av kärlek. Malmö är en väldigt vacker stad. En slags storstad i småstadsformat – anonym och lugn. Vilket passar mig som tycker om att promenera. Jag gillar att gå till Malmö konsthall, Gregers antikvariat och framför allt i Pildammsparken där jag tar dagliga promenader som avbrott i arbetet.
Det jag saknar mest i Malmö är ju mina nära vänner i Stockholm och så ogillar jag Malmös bilister. De kör som idioter."
Anna Kölén, 38
Gör: Dramaturg vid Malmö stadsteater, översättare.
Bor: Sankt Knut.
Flyttade hit: Hösten 2012.
Från: Stockholm.
Varför flytt? Internationellt, urban miljö.
"Malmö är en mindre stad och ändå kan det kännas mer urbant här än i Stockholm. Det är mer internationellt här jämfört med Stockholms innerstad som är ett stort vitt medelklassgetto, här är det blandat och livligare. Jag kom hit från Vilnius som är en oerhört homogen stad och fick en riktig lyckokick.
Här finns ett rikt kulturliv, frigruppsliv och en författarscen med poesiuppläsningar, det är en oerhört levande kulturstad. Jag älskar Inkonst, det är den typ av kulturhus som varenda stad borde ha, som samlar alla konstformer, poesi, balkanfilmer och teatergästspel,  många språk och internationella influenser, det känns oerhört levande.
Jag gillar verkligen att det finns grupper som Potato Potato med ett annat tilltal, att feministisk performance här kan hitta en publik. Malmö stadsteater är en väldigt öppen institutionsteater som både gör bred teater och teater med spets för att nå en ny publik. Och gärna teater som utgår från stan. Jag tycker att teaterpubliken ser lite annorlunda ut i Malmö. Ibland har jag känslan av att den är lite yngre. Men tanke på hur befolkningen i den här stan ser ut och den geografisk närheten till teatrarna så borde det vara ännu större variation i salongerna."
Gå till toppen