Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Polisen stormade dataspelskväll

Med dragna pistoler stormade flera polispatruller en bostad i Värpinge. De möttes av tonårspojkar med armarna i vädret.

Spelet Call of Duty blev oväntat verkligt när polis stormade spelkvällen.Bild: Foto: AP
Pojkarna hade samlats för några omgångar av datorspelet Call of Duty.
Stämningen nådde snabbt en toppnivå. Vilket även ljudstyrkan och inlevelsen gjorde när de sköt ner och dödade varandra i krigsspelets artificiella värld.
Så plötsligt, efter att en av hjältarna på datorskärmen hade skjutits till döds, kastade en av pojkarna sig på golvet och vrålade för full hals "Hjälp! Hjälp! Hjälp!".
Eftersom ett fönster var öppet hördes hans rop tydligt ut i vintermörkret, något som pojkarna inte skänkte en tanke.
Det gjorde däremot en förbipasserande kvällsvandrare. Värpingebon tog de intensiva ropen på allvar och larmade polisen.
Tio minuter senare var det annars så fridfulla Värpinge inte sig likt. För när pojkarna blickade ut i mörkret såg de åtminstone tio poliser varav sex med dragna pistoler.
Stämningen i pojkgänget förändrades på ett kick. Inte minst sedan en av dem hade öppnat dörren och, lite försynt, undrat vad som pågick.
Svaret lät inte dröja. Med dragen pistol skrek en av poliserna att pojkarna skulle vända ryggen till och lägga händerna på huvudet. Efter det kom ordern att de baklänges med armarna över huvudet skulle lämna huset och lägga sig på marken.
Några minuter senare var situationen utredd, polispatrullerna rullade ut ur Värpinge och pojkarna kunde fortsätta med Call of Duty. Med stängt fönster.
– Vi fick larm om att folk skrek på hjälp i huset och det kunde tolkas som ett personrån. Istället handlade det om några pojkar där spelet gått lite överstyr, säger kommissarie Stephan Söderholm.
Strax före jul fick polisen ett snarlikt larm. Den gången berättade uppringaren upphetsat att en livsmedelsbutik i centrala Lund höll på att bli rånad av pistolbeväpnade personer.
Flera patruller dirigerades snabbt till adressen.
Efter en stund av spänning och försiktighet avblåstes aktionen. "Rånarna" visade sig vara butikspersonal som skojade med en arbetskamrat som arbetade sitt sista pass efter lång och trogen tjänst.
En liknande historia skedde i oktober förra året. Den gången blev polisen uppringd om att män med rånarluvor hade slängt in en man i en skåpbil med utländskt registreringsnummer på Kanikgatan i Lund. Mannen hade dessutom fått en säck över huvudet. Polisen betecknade händelsen som kidnappning.
Dagen därpå publicerade Sydsvenskan en artikel med rubriken "Bortrövad man en gåta för polisen".
Några dagar efter att polisen knackat dörr i området i sökandet efter vittnen ringde en av "kidnapparna" till polishuset med erkännandet: "Vi hade svensexa".
– Ibland ska man kanske meddela oss innan man hittar på sådana skämt. Det kan annars bli helt tokigt, säger Stephan Söderholm.
Gå till toppen