Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

230 döda i nattklubbsbrand

Huvudentrén till nattklubben Kiss i Santa Maria, Brasilien, var blockerad för att folk inte skulle smita in utan att betala.

Bild: Foto: Deivid Dutra
Branden bröt ut efter att någon tände pyrotekniska pjäser i lokalen. Elden spred sig sedan snabbt över taket som var täckt med ljudisolering.
– Allt gick så snabbt. Det var massor av rök, väldigt svart rök, säger Aline Santos Silva, som överlevde brandkatastrofen, till tv-kanalen Globo.
Många besökare lyckades aldrig ta sig till nödutgången. De flesta av de omkring 230 döda dog av kvävning och hittades nära utgången, några ska också ha trampats ihjäl i paniken som uppstod.
Inne i lokalen fanns en mängd syntetiska material som plaster, som utvecklar giftiga ångor vid brand. Lungspecialisten Margaret Dalcolmo beskriver en brandplats med de förutsättningarna som "en råttfälla".
Enligt tidningen O Globos sajt var det en fest för universitetsstuderande som pågick när branden bröt ut. Runt 500 personer ska enligt polisen ha varit på nattklubben när det började brinna.
Omkring 200 skadade har förts till universitetssjukhuset, armésjukhuset och två andra sjukhus i Santa Maria. Det är en stor sjukvårdsinsats som väntar. Sjukhus vädjar till allmänheten att donera blod och respiratorer från hela delstaten fraktas till Santa Maria.
Thassia Castro, brasilianska som är uppvuxen i Santa Maria, har varit vid nattklubben Kiss efter branden och sett förödelsen. Hon berättar för TT att läget är väldigt oklart.
"Det var en universitetsfest med studenter från Universidade Federal de Santa Maria. Många av mina vänner var där, men jag vet inte vilka, just nu är staden en stor röra", skriver hon.
Thassia Castro har bara kunnat få information om branden via Facebook, tv och vänner. Hon vet inte om det var några utländska personer på nattklubben.
"Santa Maria är en universitetsstad och många utlänningar kommer hit och studerar. Men jag vet inte om några var på festen. Vi måste vänta på att de ska offentliggöra listan med namnen, den ska bli officiell i morgon. Nu har anhöriga just börjat identifiera kropparna", skriver hon.
Sveriges ambassad i Brasilien känner i nuläget inte till om några svenskar finns bland de drabbade i Santa Maria. Ambassaden har inte heller några uppgifter om svenskar som befinner sig i universitetsstaden.
– Vi har inte någon komplett bild av alla svenska studenter i Brasilien, men man har ändå hört talas om de flesta universitet som har anknytningar till Sverige och det här universitet hör inte till dem, säger Sveriges ambassadör Magnus Robach till TT.
Fokus för den nordiska representationen i Brasilien är under söndagen att slutgiltigt få bekräfta att inga nordbor finns bland de döda.
TT: Hur reagerade du själv när du fick höra talas om detta?
– Jag tänkte på Göteborg 1998, det var min första tanke. Det jag har läst om det här tyder på att det är något liknande – många, många ungdomar i ett instängt utrymme, kanske bara en utgång och rökutveckling. Så de allra flesta kvävs av röken. 63 ungdomar omkom i Göteborgsolyckan och det här är ju ännu större, säger Robach.
– Landet är stort och det är klart att det är en katastrof för den här delstaten, men det här är en nationell tragedi utan tvekan.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen