Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: Arbetskraftsinvandringen missbrukas

De som kritiserar dagens system för arbetskraftsinvandring klumpas ibland samman med rasister och främlingsfientliga. Men vem är det som bör kritiseras – den som tillåter att människor behandlas sämre på svensk arbetsmarknad för att de kommer från andra länder, eller den som vill förbättra deras villkor?
Det undrar Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, som besöker Malmö i morgon.

Häromdagen visade SVT:s Uppdrag Granskning hur skogsarbetare från Kamerun hänsynslöst utnyttjas av svenska arbetsgivare. Liknande situationer finns på krogar och restauranger där anställda från länder utanför EU arbetar till alltför låga löner i alltför många timmar. En del är helt beroende av sina arbetsgivare som ibland också står för deras bostäder.
När Hotell- och restaurangfacket besökt arbetsplatser har det kommit fram att arbetsgivarna tagit de anställdas pass. Det innebär ett totalt beroende, en sorts livegenskap, där den som klagar kan råka illa ut och tvingas lämna Sverige.
Regeringen och Miljöpartiet har skapat ett system för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU som lägger all makt hos arbetsgivaren och skapar väldigt lite skydd för löntagarna. Det bäddar för fusk och exploatering, som framgår av fallet med skogsarbetarna från Kamerun.
Påfallande många som kommer hit för att arbeta får jobb som restaurangbiträden, diskare och städare. Det är yrken där det inte råder någon personalbrist i Sverige. Varför väljer företagen ändå att rekrytera denna typ av personal från utlandet? Skälet är att de kan utnyttja dem hårdare och med sämre villkor än andra. Det finns ingen anledning att tillåta det.
Erbjudandena från arbetsgivarna borde vara bindande och gälla avtalsenlig lön. Det är de inte idag. Skatteverket borde följa upp och kontrollera att löner och skatter hanteras korrekt. Den arbetstagare som utnyttjas och slår larm ska inte riskera utvisning och sanktionerna mot oseriösa arbetsgivare ska skärpas.
Också för arbetstagare från andra EU-länder har konkurrensen med usla löner och arbetsvillkor släppts fri.
Många drivs hit av fattigdom som följer i eurokrisens spår.
På svenska vägar körs lastbilar med chaufförer som tjänar en bråkdel av det som deras svenska arbetskamrater får. Liksom i byggbranschen missbrukas systemet med F-skattsedlar för att ersätta fast anställda.
På Scans slakteri i Kristianstad sägs ordinarie personal upp medan utländska bemanningsföretag blir kvar. Deras anställda har lägre lön, får arbeta snabbare och vågar inte organisera sig fackligt. Så ser det ut på svensk arbetsmarknad idag. Det ligger nära till hands att se det som en del av regeringens strategi för att pressa ner lönerna.
Regeringen och migrationsminister Tobias Billström (M) har anklagat dem som pekar på det oacceptabla i det rådande systemet för att argumentera som Sverigedemokraterna. Men vem är det som förtjänar kritik – den som tillåter att människor behandlas sämre på svensk arbetsmarknad för att de kommer från andra länder, eller den som vill förbättra deras villkor?
Regeringens politik leder till att löntagare från olika länder ställs emot varandra. Risken är stor att skulden för arbetslöshet och dåliga villkor läggs på bulgariska chaufförer och restaurangbiträden från Pakistan när den borde läggas på regeringens politik och oseriösa arbetsgivare. Dagens situation är en perfekt jordmån för rasism.
Vi måste värna alla arbetstagares rättigheter, oavsett varifrån de kommer. Genom att se till att de har bra villkor hindras dumpning av löner och villkor.
Vänsterpartiet arbetar för en mer solidarisk och rättssäker asylpolitik. Sverige ska vara ett land som ger skydd åt den som behöver det. Vi är för en ordnad arbetskraftsinvandring med goda arbetsvillkor för den som kommer hit. Vi är för den fria rörligheten på EU:s arbetsmarknad om den respekterar värdlandets arbetsvillkor och kollektivavtal. Men dagens politik på området leder till att människor utnyttjas hänsynslöst och att löntagare från olika länder ställs emot varandra. En sådan politik riskerar att öka rasismen i Sverige.
Jonas Sjöstedt
Jonas Sjöstedt är ledare för Vänsterpartiet sedan 6   januari i fjor.
Gå till toppen