Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Döda fåglar ska analyseras

De har alla gått ett okänt öde till mötes. I onsdags hittades tretton döda råkor och kajor på marken vid Västra Stationstorget.

Fanny Köhler Alvén och hennes sambo upptäckte att tretton fåglar låg döda på Västra Stationstorget. Det finns flera teorier om vad som kan ha orsakat deras död.Bild: Fanny Köhler Alvén
– Det var en absurd känsla att hitta så många döda fåglar på samma gång, de bara låg där med benen upp, säger Fanny Köhler Alvén.
Det var hennes sambo som gjorde fyndet på väg till tåget. Fanny Köhler Alvén fotograferade fåglarna.
– Vi bor precis här bredvid och vet att de brukar flyga hit och sätta sig och sova under natten. Vi var noga med att inte röra vid dem om de var förgiftade. De var varken blodiga eller skadade.
De har hört att människor i grannskapet försöker förgifta dem då och då eftersom de skränar. För att få veta vad som hänt kontaktade de Statens veterinärmedicinska anstalt. De har i sin tur bett Lunds kommun att leta rätt på en av fåglarna och skicka den till Uppsala för analys.
– Det kan vara ett sjukdomsutbrott eller förgiftning, det finns också fall där fåglar dött för att de har skrämts ihjäl. I USA hittade man ett dussintal fåglar som man tror har dött av att nyårsraketer skrämde ihjäl dem, säger Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär.
Vad gör ni med de döda fåglarna?
– Det normala är att man gör en obduktion, en så kallad fallviltsundersökning, för att försöka ta reda på vad den har dött av.
Är det vanligt att fåglar dör på det här sättet?
– Det är naturligtvis något man reagerar över, men det förekommer i Sverige ett antal gånger om året.
Gå till toppen