Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Husägare överklagar tvist till HD

Ägarna till 34 felbyggda villor i Svedala vill föra tvisten
med byggaren Myresjöhus till Högsta domstolen. 

Bild: Arkiv: Håkan Röjder
Nu startar de en nationell insamling för att ha råd att driva processen.
Den avgör även många andra villaägares möjligheter att kräva skadestånd.
Nyligen friade hovrätten byggföretaget Myresjöhus från ansvar. Hovrättens dom innebär att husägarna måste betala Myresjöhus rättegångskostnader på 1,2 miljoner kronor.
Nu har husägarna i Svedala enats om att försöka driva processen vidare. Men eftersom det innebär ett ekonomisk rikstagande hoppas man på hjälp från utomstående.
– Den absoluta ambitionen är att överklaga. Men det finns frågetecken kring finansieringen. Man kommer starta en insamling och vädja till alla andra i landet som sitter i samma situation för att få in så mycket kapital som behövs, säger husägarnas advokat Nils Petersen.
Villorna i Svedala byggdes – liksom många andra småhus – med enstegstätade fasader. Det är en konstruktion som innebär att ytterväggarna saknar luftspalter vilket gör att regn och fukt som tränger in inte kan ledas ut. Då kan mögel- och rötskador uppstå.
– Det finns många som har hus som har byggts på liknande sätt som har insett att de också är förlorare om den här domen står fast, säger husägarnas advokat, säger Nils Petersen.
Han menar att hovrätten genom domen har försämrat konsumentskyddet till en orimlig nivå.
– Vi försöker inte ålägga Myresjöhus ett ovillkorligt ansvar. Men det måste finnas en rimlig nivå av ansvartagande och krav på att man gör grundläggande tester och kontroller av nya metoder innan man startar storskalig produktion, säger han.
– Byggbranschen är snabb med att introducera nya billiga lösningar. När någon har börjat är andra snabba att följa efter för att sänka sina kostnader utan att kontrollera funktionen, säger Nils Petersen.
Villaägarna har fram till den 15 februari på sig att överklaga domen. Om Högsta domstolen beviljar prövningstillstånd bedömer Nils Petersen att en ny dom kan komma om något år.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen