Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Plastpartiklar i fiskar

Skönhetsprodukter förorenar havet med små plastkulor. Först efter påtryckningar lovar branschen att fasa ut de farliga produkterna.

Att haven är dumpningsplatser för plastavfall vet alla som vandrat utmed kusten. Men det finns väldigt mycket plaster som inte syns därför att fragmenten är små. Det har både svensk och utländsk forskning visat.
Och de små plastbitarna binder effektivt miljögifter som sedan fastnar i både fiskar och musslor.
Forskare har konstaterat att osynliga plastpartiklar hämmar musslors tillväxt och att var tredje fisk som fångas i Engelska kanalen har plast i tarmsystemen.
Nyligen meddelade Unilever, en av bjässarna i kosmetikaindustrin, att bolaget ska fasa ut mikroplaster i produkterna fram till 2015.
– Problemet med plast i haven är en viktig fråga, skriver företaget i ett mycket kortfattat pressmeddelande på sin hemsida.
Beslutet tas emot med glädje av Johanna Eriksson på Havs- och vattenmyndigheten.
– Enligt EU:s havsmiljödirektiv ska alla Europas hav ha uppnått god miljöstatus 2020, säger hon. Och en viktig del i det arbetet är att minska och få bort marint skräp.
Kosmetikaindustrin blandar in mikroskopiska plastkulor i främst så kallade peeling- eller skrubbprodukter som används för att gnugga bort döda hudceller. Vanligtvis är det polyetylenplast.
Hur mycket plast och hur många produkter det rör sig om är oklart. Olof Holmer, vd för Kemisk-tekniska leverantörförbundet, branschorganisationen för bland annat kosmetikaföretagen, har inte hört talas om problemet förrän Sydsvenskan ringer.
Så plastkulor är inget diskussionsämne i branschen?
– Nej, så är det.
Sydsvenskan har sökt några kosmetikaföretag och frågat om och i vilken utsträckning de använder mikroplaster i produkterna. Att på egen hand söka informationen är i det närmaste omöjligt och Läkemedelsverket har inga uppgifter om vad produkterna innehåller.
Aco och Oriflame har inte svarat. På CCS healthcare svarar vd Jonas Nilsson att inga plastkulor används "vad jag känner till". Senare återkommer företaget och meddelar att en produkt använder plastkulor och att dessa ska fasas ut nästa år.
Anna Tjäder på brittiskägda The body shop uppger att företaget har två ansiktsprodukter som innehåller mikroplaster och att plasterna ska vara utbytta 2015.
– Kunder i allmänhet är kanske inte medvetna om plastinnehållet, säger hon. Men vi har också kunder som är medvetna och ställer krav. Vi själva vill också hitta alternativ.
Alternativen hämtas från växtriket. Anna Tjäder nämner att socker, krossade kokosnötskal, malda olivkärnor och jojobakorn fungerar bra som skrubbande medel.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen