Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjukskrivningarna ökar

De långa sjukskrivingarna ökade förra året och mest ökade de bland kvinnor. Försäkringskassan har nu fått i uppdrag av regeringen att ta reda på varför det är så.

Bild: Arkivfoto: Erik G Svensson / Scanpix
Sjukpenningtalet ökade förra året med 0,9 dagar, till i genomsnitt 7,7 dagar per person i försäkringssystemet. Sjukpenningtalet speglar de långa sjukskrivningarna, perioden efter de två veckor som ersätts av arbetsgivaren.
En av orsakerna till ökningen är enligt Försäkringskassan att personer som tidigare varit utförsäkrade återvänt till sjukförsäkringen, men även andra sjukfall har ökat.
Kvinnors sjukpenningtal steg mer än männens, med 1,3 dagar till 9,8. Motsvarande siffror för männen var en ökning med 0,5 dag, till 5,6.
Försäkringskassan har fått i uppdrag av regeringen att utreda varför kvinnor är sjukskrivna i så mycket högre grad än män.
– Delvis har den större ökningen för kvinnor att göra med återflödet. Bland dem som uppnått maxtid i sjukförsäkringen är en majoritet kvinnor, säger Andreas Ek, analytiker på Försäkringskassan.
Sedan sjukpenningtalet sjunkit kraftigt under flera år började det öka igen i slutet av 2010. Det var då de som blivit utförsäkrade började komma tillbaka in i systemet.
– Sedan har vi också sett fler nystartade sjukfall, och att sjuktiden för en del har blivit längre. Det här gör sammantaget att sjukpenningtalet ökar. De fall där sjuktiden blivit längre rör framför allt arbetslösa. Nystartade fall rör främst anställda, säger Andreas Ek.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen