Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Åtal hotar för sjukhussåpor

Socialstyrelsen kommer att åtalsanmäla alla landsting som inte respekterar patienternas sekretess i samband med tv-inspelningar.

På tv kan vi se hur svårt sjuka och skadade människor tas om hand i vården. Överallt finns kamerorna med.
Stötande och direkt olagligt, konstaterar den ideella organisationen Centrum för rättvisa som nu JO-anmäler de tolv regioner och landsting som har avtal med ett produktionsbolag.
– Man använder människors utsatta situation för kommersiell underhållning. Det är kränkande, säger organisationens vd, Clarence Crafoord.
Programmen, eller rättare sagt landstingen, hävdar han, bryter därmed mot offentlighets- och sekretesslagen och även mot rätten till respekt för privatlivet enligt Europakonventionen.
Socialstyrelsen säger nu att myndigheten tänker anmäla alla landsting där patienternas sekretess inte respekteras.
Justitieombudsmannen (JO) har riktat skarp kritik mot landstinget i Uppsala län, bland annat för dess hantering av en cancersjuk man som var med i tv-serien Sjukhuset på TV3. Ingående berättade sjukvårdspersonalen om mannens hälsotillstånd inför tv-kamerorna. Två dagar senare avled han.
Chefsjuristen i landstinget, Jens Larsson, anser dock att inget fel begicks.
– Han gav sitt samtycke till att delta. Tyvärr har vi inte det skriftligt, men han gjorde det muntligen.

Samtycke i förväg

Justitieombudsmannen (JO) och Socialstyrelsen är överens om att patienten ”äger” sin egen sekretess. Patienten får alltså själv avgöra och ge samtycke till om han eller hon vill filmas eller inte. Men samtycket ska vara ”relevant” och ske på förhand. En patient som är medvetslös får alltså inte filmas. Inte heller barn, dementa eller människor som är uppenbart medtagna eller skärrade.
Gå till toppen