Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Hot om stängning biter inte

– Eftersom vi sköter parken så kan de inte stänga den hur som helst. I så fall är det ett avtalsbrott.
Det säger Kävlinges kommunalråd Pia Almström (M) apropå Folkets park-föreningens uttalande att de kan stänga parken om de inte får sälja mark till ett husbygge.

Nu slumrar Folkets park i Kävlinge. Efter vintervilan är det dock dags för en ny säsong men frågan är om det blir en av de sista eftersom parkchefen funderar på att stänga parken om man inte får in pengar genom en försäljning.Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
I förra veckan röstades förslaget från Folkets park-föreningen i Kävlinge om att ändra detaljplanen över parken ner i kommunstyrelsen. Detta innebär att föreningen inte kan sälja en del av marken till kommunala bostadsbolaget KKB.
Genom att sälja av marken hoppades föreningen få in pengar till ett bygge av en större samlingslokal och till att anställa några personer för att sköta driften.
Efteråt kommenterade föreningens ordförande Christer Eklund beslutet med att säga att föreningen kanske måste stänga parken när medlemmarnas ork tar slut.
– Det behöver de inte alls. Vi har ett avtal som säger att parken ska vara öppen och kommunen sköter renhållning, gräsklippning och sådant till ett värde av ungefär 30 000 kronor om året, säger Pia Almström.
– Den mark de vill bygga på har de dessutom fått i gåva av kommunen vid två olika tillfällen. Det var aldrig meningen att den skulle bebyggas. Hade det varit kommunens mening hade vi aldrig gett bort marken.
När det gäller bygget av en större samlingslokal tror hon inte att föreningen skulle kunna stå för driften i det långa loppet.
– Pengarna skulle nog räcka till att bygga huset och kanske driva det i ett par år men sedan skulle kommunen vara tvungen att ordna fram pengar till driften. Föreningarna skulle aldrig ha råd att betala vad det verkligen kostar, menar hon.
En del av pengarna skulle gå till att rusta upp koloniområdet.
– Jag förstår att de vill rusta upp området och det vill även kommunen gärna göra. Men det kan vi ta direkt med koloniföreningen.
I avtalet mellan kommunen och Folkets park finns också inskrivet att föreningen ska upplåta mark för en lekplats i området.
– Den vill vi bygga ganska snart eftersom vi vet att parken är en uppskattad rekreationsplats för de som rör sig i området, säger Pia Almström.
Gå till toppen