Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Ingen betalvägg på Sydsvenskan

Ställ dina frågor om vår nya betalmodell till oss här.

Lars Dahmén, Sydsvenskans chefredaktör.
Förklaringen är egentligen hemskt enkel: under många år har alla vi tidningar agerat lite märkligt, den journalistik som läsarna betalar för i papper har vi givit bort helt gratis i de digitala kanalerna. I praktiken har pappersintäkter betalat för nätjournalistik.
Så kan vi ju inte ha det.
Det vi gör nu är att stuva om i vår prenumerationsmodell. Vi försöker göra journalistiken kanaloberoende, dvs du betalar för vårt innehåll och väljer själv hur du vill läsa: papper, mobil, platta, dator...
Det innebär att allt ingår för den som prenumererar, och att den som enbart vill läsa på webben också måste vara med och betala.
Reaktionerna har varit starka. En stor grupp säger "Äntligen!" och applåderar beslutet högljut, här har vi pappersprenumeranter och stora delar av mediebranschen. Från ett annat håll kallas jag idiot och får frågan om hur någon kan vara så korkad att han tror att det går att ta betalt på nätet. Inte helt oväntat hörs det här mest från nätet.
Till er som dömer ut vår plan vill jag förtydliga några saker som inte riktigt kommit fram i diskussionen.
För det första stänger vi INTE sajten. Vi inför inte ens någon förhatlig "betalvägg", det vi gör är att börja ta betalt av dem som är inne regelbundet på sajten och läser många av våra artiklar. Startsidan kommer fortsätta vara öppen liksom avdelningsettorna (Malmö, Lund, Sport...) . Där kommer rubriker och korta intron ligga öppet och gratis för alla precis som idag. Men den som väljer att klicka in på artiklarna kommer att få betala; efter 20 gratisartiklar tar vi 28 kronor i månaden. Ett högst rimligt pris.
Den som vill ta del av allt från papperstidningen och dessutom läsa vår e-tidning får betala 149 kronor i månaden.
Vi vill verkligen behålla dig som läsare. När vi tar betalt för webben kommer vi också kunna satsa mer på den digitala journalistiken. Det tror jag också är viktigt.
Med start på måndag kan du aktivera din digitala prenumeration. Gör det!
Håll utkik efter info på sajten, vi ska göra det enkelt att bara gå in och klicka för att anmäla sig.
Här brukar frågan om annonserna dyka upp. Alltså, "då slipper jag väl annonserna nu när ni ska ha betalt?"
Inte alls är svaret. Dels för att en stor del av läsarna är intresserade av kommersiella budskap, dels att priset skulle bli mycket högre än 28 kronor om vi inte hade några annonsintäkter.
Så jag står fast vid att det här inte alls är korkat, utan att det tvärt om är logiskt att börja ta betalt för det man tillverkar. Faktiskt en högst normal affärsidé.
Maila mig gärna dina synpunkter!

Fakta/Våra betalningserbjudanden

Stora Sydsvenskan 7 dagar
Pris: 265 kr/månad 
• Papperstidning 7 dagar
• Obegränsad tillgång till Sydsvenskan.se, e-tidning (på dator), tidningsapp för smartphone och läsplatta, samt nyhetsapp för smartphone.
• Det innebär att allt ingår för den som prenumererar på papperstidningen.
• Samma prisbild som idag.
Stora Sydsvenskan Helg
Pris: 182 kr/månad 
• Som ovan, men med papperstidning fredag till söndag.
• Det innebär att allt ingår för den som prenumererar på papperstidningen.
• Samma prisbild som idag.
Sydsvenskan Mellan
Pris: 149 kr/månad
• Obegränsad tillgång till Sydsvenskan.se, e-tidning (på dator), tidningsapp för smartphone och läsplatta, samt nyhetsapp för smartphone.
Lilla Sydsvenskan
Pris: 28 kr/månad
• Obegränsad tillgång till Sydsvenskan.se och nyhetsapp för smartphone.
 
Gå till toppen