Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Regeringens jobbpakt avbruten

Förhandlingarna mellan regeringen och arbetsmarknadens partner om en jobbpakt för arbetslösa ungdomar har brutit samman.

Svenskt Näringsliv har hoppat av förhandlingarna.
Det var i somras som statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade den tänkta trepartsuppgörelsen där regering, LO och Svenskt Näringsliv skulle ingå. Jobbpaktens mål var främst att skapa fler jobb för unga, genom så kallade introduktionsavtal. Avtalet skulle ge unga under 25 år 75 procent av lönen och resten av tiden ska ägnas åt utbildning.
Men nu ser jobbpakten ut att spricka sedan Svenskt Näringsliv meddelat att säga nej till förslaget som diskuterats.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att han var övertygad om att jobbpakten skulle bli av sedan LO gått med på huvudavtalsförhandlingarna. Han säger att han är besviken på beskedet som Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström gav honom över telefon i morse.
– Jag blev ärligt talat väldigt sorgsen, för det här handlar inte om Svenskt Näringsliv eller LO, utan det handlar om att ge de svenska ungdomarna en möjlig chans att komma in i arbetslivet.
TT: Vad krävs för att förhandlingarna ska återupptas?
– Nja, jag tror inte att det var det som hände i morse. Urban Bäckström och dem hade tänkt på detta i flera dagar och haft flera möten med sina medlemmar. Hade jag tolkat det som ett förhandlingsutspel hade jag inte gått ut, men de satte stopp för jobbpakten med samtalet i dag, tyvärr.
Enligt Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren har LO ställt ett antal krav som ligger utanför ungdomsarbetslösheten.
– Det är snart ett år sedan vi förde in det i diskussionerna om jobbpakten, till och med innan jag var vald till ordförande. Det kan inte komma som en nyhet. Jag pratade med Svenskt Näringsliv så sent som veckan före jul om det. Så det är mycket märkligt att de säger det till TT nu. De försöker blanda bort korten, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren säger att LO borde koncentrera sig på ungdomsarbetslösheten och inte dra politiska fördelar på andra områden.
– De har blandat in arbetsrätten, pensionfrågor, a-kassan. Man har exempelvis krävt att det ska läggas ett stopp på förändringar av arbetsrätten och de vill stoppa en utredning om uppsägningar av personliga skäl. Den kopplar LO plötsligt till hur vi ska få ungdomar på arbetsmarknaden, säger Christer Ågren.
TT: Är ni villiga att förhandla vidare om LO drar tillbaka sina krav?
– Självklart. Som vi ser det finns paketen när det gäller avtal på olika förbundsområden i princip på plats. Vi har hela tiden förklarat oss villiga att förhandla vidare men vi tänker inte gå in på en massa andra områden och ha de villkorade för att göra det som vore bra för ungdomarna.
Finansminister Anders Borg sade vid en pressträff att en central uppgörelse inte är avgörande för regeringen.
– Nyckeln för oss är de branschvisa förhandlingarna.
Han uttryckte ingen besvikelse över Svenskt Näringslivs besked och ville inte recensera någon av parterna.
– Jag har noterat att LO har sagt att man öppnar för förhandlingar på branschnivå och det tycker jag är bra.
Anders Borg säger att han inte vill recensera vad som nu har hänt i förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv, även om det hade varit bra om man också på den nivån hade kunnat få ett avtal.
– Det kan vara så att det här har mer med avtalsrörelsedynamik än med partipolitik att göra, sade Borg vid den hastigt inkallade pressträffen.
Borg återkom gång på gång med att det viktiga är att det blir resultat på branschnivå, till exempel inom handeln och hotell och restaurang och kommunal. Oavsett det kommer regeringen att lägga fram förslag, i form av lagrådsremiss, om att ta bort de differentierade a-kasseavgifterna och att göra det möjligt att sänka arbetsgivaravgifter för ungdomar som kombinerar jobb och utbildning enligt den tänkta modellen.
Om det sedan blir skarpa förslag till riksdagen avgörs av hur många avtal som träffas och vilken omfattning de har, enligt Borg.
Den avvägningen tänker regeringen göra först när avtalsrörelsen är klappad och klar, någon gång i vår.
Karl-Petter Thorwaldsson har inte så stora förhoppningar på förhandlingarna på branschnivå.
– Jag ska inte på något sätt säga att det inte kommer att gå. För på vissa ställen kommer det säkert att gå jättebra. Men det blir ju inte de tal som jag pratat om, kanske 20 000–30 000 platser per år, för det kommer branscherna inte att mäkta med.
Han tycker ändå att arbetet med jobbpakten visar att LO och en borgerlig regering kan förhandla.
Handels, ett av de branschförbund som finansminister Anders Borg hoppas ska driva förhandlingarna vidare, vill inte kommentera de havererade förhandlingarna.
Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia tycker att det är trist att förhandlingarna havererat.Hon säger att hennes förbund hade kommit långt i sina förhandlingar med motparten Visita, och hon hoppas att de förhandlingarna kan fortgå trots sammanbrottet på central nivå.
– Jag hoppas att vi kan jobba vidare i alla fall, säger hon. Första steget är att fortsätta diskussionerna inom LO-styrelsen och LO-familjen. Jag har ingen anledning att tro att det inte kan fortsätta.
Gå till toppen