Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Jag har aldrig sålt något”

Carl Sonesson (M) erkänner att han försökt få ledningen i regionen att samarbeta med Transmedica. Men han hävdar att han inte har påverkat sin nära kollega Liliana Lindström (M) att ge kontrakt till hans uppdragsgivare.

Carl Sonesson.Bild: Arkivfoto: Emma Larsson / 2004
I maj 2009 startade Carl Sonesson, tidigare högt uppsatt moderatpolitiker i Skåne, sitt konsultbolag, aktiebolaget Sonesson konsult och invest i Staffanstorp.
I bolaget sitter även hans son, Christian Sonesson, moderat kommunalråd i Staffanstorp.
Carl Sonesson tog konsultuppdrag åt vårdföretag som ville få råd om vilka beslutsfattare de borde tala med i regionen för att kunna sälja sina vårdtjänster.
– Men jag har aldrig sålt något. Jag har bara knutit kontakter och varit rådgivare, säger Carl Sonesson.
Transmedica skrev 2010 mångmiljonkontrakt med Region Skåne om cancerrehabilitering och om reumatologisk vård.
Carl Sonesson tog bland annat med sig dåvarande regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (M) till Transmedicas huvudkontor i Köpenhamn.
Vad diskuterade ni?
– Det har jag ingen aning om. Det är väl viktigt att beslutsfattare träffar vårdentreprenörer av olika slag och vet att de finns, säger Carl Sonesson.
Men han förnekar att han skulle ha försökt påverka sin moderatkollega Liliana Lindström, avtalsutskottets ordförande i regionen, i pågående upphandlingar.
– Aldrig i livet. Det är ju dessutom sekretessbelagt allt arbete som de gör.
Det fanns misstankar om att du försökte påverka?
– Absolut inte.
Carl Sonesson sade upp sina uppdrag i Skåne för vårdföretagen Transmedica och Carema hösten 2010 när hans son Carl Johan Sonesson valdes till regionråd med ansvar för sjukvården.
Sedan dess har han fortsatt att arbeta för Transmedica på ett allmänt plan, och för att hjälpa till med kontakter i Västra Götaland.
Carl Sonesson ser inga problem med att han som före detta hög politiker arbetar som konsult åt vårdföretag, och att uppdraget tidigare var att förmedla kontakter med sina förra kollegor.
– Nej det ser jag inte, varför skulle jag?
Carl Sonesson vill inte berätta hur mycket pengar han tjänar på att utföra konsultuppdragen. Det betraktar han som en "affärshemlighet".
Vårdvalet för gråstarr, som infördes förra året, ledde till att Transmedica kunde öppna en ögonklinik – och skicka räkningen till regionen. Beslutet att släppa in Transmedica i vårdvalet klubbades av Carl Sonessons son, Carl Johan Sonesson (M).
Carl Johan Sonesson är regionens högste sjukvårdspolitiker. Han hade inte kunnat göra på något annat sätt, säger han.
– Uppfyller företaget villkoren har man ju rätt att vara med. De bedömningarna ligger på tjänstemannanivå. Det finns ingen anledning att ifrågasätta det.
Carl Johan Sonesson har aldrig låtit sig påverkas av sin fars konsultarbete, säger han.
Men hans uppdrag i regionen kan inte betyda yrkesförbud för alla i hans närhet, anser Carl Johan Sonesson.
– Jag kan inte säga till en släkting att inte jobba med det för att jag har blivit vald politiker.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen