Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

M-topp jobbade för vårdbolag

Transmedica fick ett miljonkontrakt i stället för Lydiagården.
Beslutet fattades av moderater med nära band till vårdbolaget.

I tjugo år har skånska cancerpatienter kunnat åka till Lydiagården utanför Höör för rehabilitering.
Fram till och med 2011 kunde de skånska patienterna få vården nästan gratis. De betalade några hundralappar i patientavgift och resten bekostades av Region Skåne.
Numera måste patienterna själva betala, eller få stöd av en fond. En vecka kostar 16 000 kronor.
Vården på Lydiagården har gott rykte, och politikerna har aldrig ifrågasatt kvaliteten i vården.
Men sommaren 2010 valde den styrande femklövern att lägga ut rehabiliteringen på upphandling. Tre anbud kom in. Ett av dem, Bräcke diakoni, uppfyllde inte kvalitetskraven.
Liliana Lindström (M), ordförande i avtalsutskottet, bestämde efter rekommendation från tjänstemännen att regionen även skulle sortera bort anbudet från Lydiagården. Skälet var att stiftelsen glömt att fylla i en siffra i en ruta i det 200 sidor långa anbudet.
I rutan för prisuppgifter saknas kostnaden för anhöriga att följa med patienter till Lydiagården. Där skulle ha stått "0 kronor". Missen gjorde att Lydiagården inte uppfyllde de formella kraven för upphandlingen.
Liliana Lindströms och avtalsutskottets beslut gjorde att det åtråvärda kontraktet gick till Spenshult, ett reumatikersjukhus i Oskarström i Halland, som drivs av den danska vårdkoncernen Transmedica.
Kontraktet kan ge 25 miljoner kronor på fyra år med möjlighet till mer om det förlängs.
Samtidigt som upphandlingen pågick fick Carl Sonesson (M) betalt av Transmedica för att hjälpa bolaget att knyta kontakter med vårdpolitiker i Skåne.
Carl Sonesson är inte vilken politiker som helst. Han var Region Skånes första regionstyrelseordförande 1998–2002. Han har fortfarande politiska uppdrag i regionen, som ordförande i arvodesberedningen, som bestämmer om ersättningar till politiker.
Den politiker som beslutade att ge kontraktet till Transmedica, Liliana Lindström, har länge varit Carl Sonessons högra hand inom politiken. Hon var Carl Sonessons politiska sekreterare när han ledde regionstyrelsen. Duon leder sedan många år moderatstyrelsen i Staffanstorp.
De tidigare toppolitikerna i Region Skåne, regionstyrelsens förre ordförande Jerker Swanstein (M) och sjukvårdspolitikern Henrik Hammar (M) träder nu för första gången fram och berättar om hur det gick till när Lydiagården sorterades bort och avtalet gavs till Transmedica.
Jerker Swanstein bekräftar att det fanns en spricka mellan sjukvårdspolitikerna och avtalsutskottet, som beslutar om upphandlingar. Jerker Swanstein och Henrik Hammar ville att innehållet i Lydiagårdens anbud skulle värderas. Men Liliana Lindström vägrade.
Jerker Swanstein säger att han redan då misstänkte att Liliana Lindström hade blivit påverkad av Carl Sonessons lobbyarbete för Transmedica.
I slutet av sommaren 2010 gjorde Jerker Swanstein ett aktivt försök att förmå Liliana Lindström att låta Lydiagården rätta till sitt misstag och komplettera prisuppgiften. Han ringde Liliana Lindström och bad henne att låta inköpschefen ringa Lydiagården. Swanstein krävde också att Lindström skulle ha ett möte med sjukvårdspolitikerna innan nämnden fattade sitt beslut.
– Jag försökte få Liliana att lyssna. Jag tyckte att man kunde fråga Lydiagården helt neutralt varför de inte fyllt i uppgiften. Det skulle inte lagen om upphandling förhindra. Dessutom kände ju regionen till Lydiagården sedan många år och visste att de inte tog betalt.
Beslutet att ge kontraktet till Spenshult fattades den 18 oktober 2010 av en enda person, Liliana Lindström.
Det var samma dag som Jerker Swanstein röstades bort från toppositionen i regionen, på moderaternas gruppmöte.
Moderaterna hade i valet i september blivit det största partiet i Region Skåne och fått över 30 procent av rösterna. Trots valframgången förlorade Jerker Swanstein omröstningen.
Pia Kinhult valdes som partiets toppnamn.
Jerker Swanstein tyckte inte att han kunde gripa in och stoppa det beslut som var på gång att fattas i avtalsutskottet.
– Jag försökte få till ett samtal internt, men det hjälpte uppenbarligen inte. Formellt har inte regionstyrelsens ordförande makt att riva upp beslut som tas i andra nämnder.
Även Henrik Hammar, då regionens högsta sjukvårdspolitiker, var kritisk mot hur Lydiagården hanterades. Han tycker att regionen hade kunnat fortsätta att skicka patienter till stiftelsen – utan upphandling.
– Min uppfattning är att Lydiagården är något unikt och har ett mervärde som inte är något som kan tävla med andra på en marknad. Alla visste vad jag hade för uppfattning, men jag förfogade inte över frågan, säger Henrik Hammar.

Regionen betalade ut miljonbelopp

Sydsvenskan har tagit fram uppgifter om hur stora utbetalningar Region Skåne har gjort till Transmedicakoncernen.
Beloppen ökade markant från 2009 när Carl Sonesson började arbeta för företaget: från 0 kronor till en halv miljon året efter. 2011 betalades 2,3 miljoner kronor ut och förra året 7,4 miljoner.
Sonessons aktiebolag omsatte tidigare runt en miljon kronor per år. 2009: 1,2 miljoner kronor. 2010: drygt 900 000. 2011: 700 000.
Gå till toppen