Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Middag start för kungafirande

Den 15 september är det 40 år sedan Carl Gustaf blev Sveriges kung. Redan på fredagskvällen går startskottet med en middag på slottet.

Åldfru Ebba von Mecklenburg och hovlakej Claes Karlsson provar bordsdekorationer, tulpaner från Ekerö med en sexarmad brännförgylld kandelaber. I Vita havet på Stockholmsslott dukas just nu de tjugofem borden med plats för tvåhundra gäster för Sverigemiddagen som hålls imorgon.Bild: Foto: Fredrik Sandberg
För att uppmärksamma jubileet ska kungaparet bege sig ut på en resa land och rike runt. Samtliga Sveriges 21 län kan räkna med besök under året avslöjade kungen i sitt traditionella jultal, där han också sade att de "hoppades att under dessa besök få möta så många som möjligt, runt om i Sverige, som betytt så mycket för oss under åren". Redan på fredag kväll går startskottet för firandet med en middag på slottet. Förutom alla landshövdingar och deras respektive är representanter för alla län inbjudna till Sverigemiddagen.
2013 är året då festligheterna avlöser varandra i kungafamiljen, vilket möjligen kan ge monarkin en skjuts opinionsmässigt. Drottningen fyller 70 år i december, prins Daniel blir 40 i september – för övrigt samma dag som kungen firar sitt trontillträde – och så den stora tilldragelsen, prinsessan Madeleines bröllop med Christopher O'Neill i slottskyrkan den 8 juni.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen