Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Obetalda sms-lån ökar

Under fjolåret ökade antalet snabblån som hamnade hos Kronofogden med 62 procent jämfört med 2011.

Sms-lån ökar kraftigt.Bild: Arkiv: Jonas Ekströmer/Scanpix
Under 2012 kom nästan 54 000 ärenden in till Kronofogden. Ungdomar stod för drygt vart femte ärende, en marginell ökning jämfört med året före.
Kronofogden kommer nu också att starta ett samarbete med snabblåneföretagens branschorganisation som är under bildande för att tillsammans med den försöka minska antalet obetalda snabblån.
– Vi ser allvarligt på ökningen eftersom dessa lån kan leda till överskuldsättning, säger Jan Åkerlund på Kronofogden.
– För har du inte 5 000 kronor i dag – vad är det som säger att du har det om en månad?
Men det räcker inte att återigen upprepa hur lätt det är att via snabbt växande sms-lån hamna i en skuldfälla, säger Åkerlund.
– Vi har haft en uppåtgående trend ett tag nu och vi behöver fördjupa kunskapen om detta fenomen samtidigt som vi fortsätter att informera om konsekvenserna av obetalda lån.
Åkerlund hoppas att genom samarbete med branschorganisationen kunna fördjupa analysen.
Den kraftiga ökningen av obetalda snabblån kan till en del bero på ökad tillgänglighet och brister i kreditprövning hos snabblåneföretagen, parat med en aggressiv marknadsföring. Vid en tidigare genomgång av omkring 600 anmälningar om obetalda sms-lån konstaterade Åkerlund att 32 procent av dem som fått lån redan hade betalningsanmärkningar eller var restförda för skulder hos Kronofogden.
Bland ungdomarna var den siffran hela 70 procent.
Samtidigt vet inte Kronofogden hur stor andelen obetalda lån är jämfört med hur många som beviljats av företagen.
– Fördelen med en branschorganisation är att man sätter upp gränser. Vad är det som krävs för att delta, vad har man för riktlinjer, och så vidare. Där ser vi en möjlighet att kunna diskutera med dem och åstadkomma en viss självsanering i branschen, säger Åkerlund.
– Det är svårt för oss att veta om detta bara är en droppe i havet, även om det är många individer som får problem, eller är det en väldigt stor del av samtliga lån som beviljas. Då är det ju en skuldskaparmaskin.
En av dem som är drivande för att bilda snabblåneföretagens branschorganisation är Richard Gabler, vd för Mobillån.
– Vi håller just nu på att diskutera stadgar, etiska riktlinjer och vilka krav vi ska ställa på bolagen men där är vi inte framme än, säger han.
– Obetalda räkningar är ett problem och en stor kostnad för alla företag. Där har vi samma åsikt som Kronofogden.
Det finns i dag cirka 40 bolag inom snabblåneverksamheten och ett tiotal av dem är aktiva i bildandet av en branschorganisation som man enligt Gabler hoppas få på plats under mars.
Om sitt eget företags kunder säger Gabler att bara 14 procent är ungdomar.
– Men det är förstås möjligt att de är överrepresenterade hos Kronofogden.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen