Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vem är vem av aktörerna?

Sydsvenskan har tagit fram uppgifter om hur stora utbetalningar Region Skåne har gjort till Transmedicakoncernen.

Beloppen ökade markant från 2009 när Carl Sonesson började arbeta för företaget: från 0 kronor till en halv miljon året efter. 2011 betalades 2,3 miljoner kronor ut och förra året 7,4 miljoner.
Sonessons aktiebolag omsatte tidigare runt en miljon kronor per år. 2009: 1,2 miljoner kronor. 2010: drygt 900 000. 2011: 700 000.
Nedan presenteras de viktigaste aktörerna, samtliga moderata politiker som tillhör eller har tillhört Region Skånes toppskikt.


Carl Sonesson
Roller: Ledde Region Skånes första regionstyrelse. Har lämnat alla politiska uppdrag i regionen utom ordförandeskapet i arvodesberedningen, som har hand om ersättningar till politikerna. Är ordförande för Moderaterna i Staffanstorp som han leder tillsammans med Liliana Lindström (M).
Gjorde: Arbetade och arbetar som konsult åt vårdföretaget Transmedica som bland annat äger Spenshults sjukhus i Halland.
Relationer: Sonen Carl Johan Sonesson (M) är regionens högste sjukvårdspolitiker. Hans andra son, Christian Sonesson (M), är kommunalråd i Staffanstorp.


Liliana Lindström
Roller: Leder upphandlingsstrategiutskottet i Region Skåne (hette tidigare avtalsutskottet). Leder moderaterna i Staffanstorp tillsammans med Carl Sonesson (M).
Gjorde: Tog beslut att ge kontraktet om cancerrehabilitering till Spenshult i oktober 2010.
Relationer: Har tidigare arbetat för Carl Sonesson som politisk sekreterare.


Carl Johan Sonesson
Roller: Regionråd och Region Skånes högste sjukvårdspolitiker. Ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden från november 2010.
Gjorde: Införde vårdval för gråstarr och godkände Transmedica som vårdgivare, men var inte med och beslutade om cancerrehabiliteringen.
Relationer: Son till Carl Sonesson (M)


Jerker Swanstein
Roller: Ledde regionstyrelsen förra mandatperioden. Sitter kvar i regionfullmäktige, men har inte närvarat på något möte sedan han slutade.
Gjorde: Försökte hindra Liliana Lindström (M)att ta beslut om cancerrehabilitering utan att ge Lydiagården möjlighet att komplettera sitt anbud. 


Henrik Hammar
Roller: Ledde hälso- och sjukvårdsnämnden förra mandatperioden. Slutade efter valet.
Gjorde: Ville behålla avtalet med Lydiagården och försökte övertala Liliana Lindström (M). Gick till Jerker Swanstein och bad om hjälp. 

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen