Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Känsla av att något var fel"

Maud Svensson, läkare och chef på Lydiagården, tycker att det känns skönt att få veta att det pågick ett spel bakom upphandlingen om cancerrehabilitering för skånska patienter.
Lydiagården hoppas nu på miljonskadestånd från Region Skåne.

Lydiagården.Bild: Foto: Thomas Löfqvist
Igår avslöjade Sydsvenskan hur det gick till när kontraktet för cancerrehabilitering gick till Spenshults sjukhus.
– Konsekvensen blev ju katastrofal, säger Maud Svensson, verksamhetschef och onkolog på Lydia-gården, vars anbud lades åt sidan.
Hon tycker att det känns skönt att turerna om upphandlingen har kommit fram i offentligheten, och har bekräftats av den tidigare högsta ledningen i regionen, bland annat regionstyrelsens tidigare ordförande Jerker Swanstein (M).
– Vi hade en känsla av att något var fel. Vi har tyckt att det var fel att regionen inte kontaktade oss igen utan bara la anbudet åt sidan. Vi fick vissa indikationer på att det kunde vara så här, säger Maud Svensson.
Förändrar avslöjandet något för er?
– Kanske ändrar det något att det kommer ut och blir känt. Det tycker jag är viktigt. Många kanske har fått för sig att det var vi som hade gjort något fel.
Lydiagården överklagade till förvaltningsrätten som gick på regionens linje, att det var lagligt att ge kontraktet till Spenshult. Men Lydiagården anser inte att frågan om regionen kunde höra av sig igen till stiftelsen och begära komplettering prövades ordentligt.
Därför stämde Lydiagården Region Skåne för drygt ett år sedan i Kristianstads tingsrätt. Stiftelsen kräver cirka 16 miljoner kronor i skadestånd från regionen och har anfört en kammarrättsdom som stöd.
– Nu ska detta prövas igen, men tyvärr har Region Skåne sett till att domslutet skjuts upp. Det är ju till vår nackdel eftersom vi har en svår ekonomisk situation, säger Maud Svensson.
Ett besked från tingsrätten väntas inom ett par månader.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen