Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Telias vd Lars Nyberg avgår

Telia Soneras vd Lars Nyberg avgår sedan företagets egen utredare givit ledningen svidande kritik för affärerna i Uzbekistan. Nu väntar en omstuvning även i styrelsen, säger finansmarknadsminister Peter Norman.

Vd Lars Nyberg.Bild: Arkiv: Anders Wiklund
Telia Soneras vd Lars Nyberg avgår sedan företagets egen utredare givit ledningen svidande kritik för affärerna i Uzbekistan. Nu väntar en omstuvning även i styrelsen.
Telia Soneras styrelseordförande Anders Narvinger säger att Nyberg inte fick sparken.
– Den sittande styrelsen beslöt i går att inte ta ställning i frågan om förtroende för vd. Lars Nyberg valde att avgå, säger Narvinger.
Lars Nyberg beklagar i en kommentar att Telia Sonera genomfört affären utan att veta mer om vem man handlade med. Enligt Nyberg har det inte gått att få uttalat förtroende från styrelsen.
En större ommöblering väntar nu i Telia Soneras styrelse, enligt finansmarknadsminister Peter Norman (M). Det krävs stora ändringar i styrelsen för att Finland ska kunna fortsätta som ägare i bolaget, säger utvecklingsminister Heidi Hautala (Gröna) som ansvarar för det statliga ägandet. Med sina 11,7 procent av aktierna är finska staten Telias näst största ägare. Svenska staten är störst med 37,3 procent.
– Jag är helt överens med min finländske kollega att det behövs betydligt större förändringar än hittills, sade Peter Norman efter mötet med huvudägarna i Telia.
Han riktade hård kritik mot Telia och sade att det har funnits stora brister på tre fronter:
– När det gäller allmän ordning och reda, man har haft låg ambition när det gäller etik och de har brutit mot sina egna riktlinjer.
Han väntar sig att Telias valberedning om två veckor har ett förslag till ny styrelse klart, som kan börja arbeta vid stämman 3 april.
Peter Norman upprepade sin tidigare analys om att staten och andra ägare har levt på för långt avstånd från Telia och att bolaget därmed har fått för stort svängrum. Han hävdar att han kort efter det att han tillträdde som statsråd med ansvar för de statliga bolagen hösten 2010 frågade Telias ledning om det fanns några oklarheter angående Uzbekistan.
– Jag visade att jag var orolig, men jag fick lugnande svar, säger Norman och tillägger att han frågade samma sak ett kvartal senare, med samma reaktion från Telia.
Vice vd och finanschef Per-Arne Blomquist kommer att träda in som tillförordnad vd och koncernchef tills vidare. Han är enligt Narvinger inte inblandad i Uzbekistanaffärerna.
Men det har analytikern Peter Malmqvist svårt att se.
– En CFO har ju nästan mer insyn i affärerna än en vd. Ur det perspektivet är han inte särskilt frikopplad eller objektiv.
Men Peter Malmqvist tycker ändå inte att Blomquist är fel val.
– Det här handlar om att utkräva ansvar och då är det naturligt att de högsta beslutsfattarna får gå. Men samtidigt kan man inte ta bort hela ledningen, det måste finnas kvar någon som kan företaget.
På frågan om Anders Narvinger själv visste att Telia Sonera gjorde affärer med Gulnara Karimova svarar Narvinger:
– Jag hade ingen kunskap när det beslutet togs av den operativa ledningen.
Den utredning som Telia beställt hittar inga bevis för mutor i Uzbekistanhärvan. Men ledningen får hård kritik, brott utesluts inte, och granskningen visar att bolaget haft affärer med diktatorn Karimovas dotter.
– I efterhand är det uppenbart att det inte gjordes tillräckliga undersökningar, säger Narvinger om rapporten.
Utredningen visar att Telia Sonera tänkte ingå avtal med Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans president Islam Karimov, och hennes investeringsgrupp som lokal partner. "Gulnara Karimovas namn förekom via det delägda bolaget Fintur och att hon under våren 2007 också var tilltänkt som lokal partner", skriver advokatbyrån i ett pressmeddelande.
Misstankarna om brott som har framförts av åklagare och i medier kan inte avföras, enligt utredningen.
– Det finns en rad anmärkningsvärda förhållanden och oklarheter i den här investeringen som Telia Sonera har gjort, sade utredaren, advokat Biörn Riese, på en pressträff i förmiddags.
Utredningen, och Rieses pressträff, präglas av kritik mot Telias ledning för att ha fattat beslut om stora belopp och etiskt komplicerade affärer utan djupare analys och trots märkliga förhållanden som borde ha fått någon att reagera.
– Man vet inte vem man har att göra med, man vet inte varifrån det man köper kommer ifrån.
– Även om man utgår från att det är lagligt så vet man inte hur det har gått till.
Han pekar ut flera personer som ansvariga för bristerna, däribland Lars Nyberg och hans företrädare Anders Igel.
Gällande bestickning säger Riese:
– Slutsatsen är att vi kan inte vara säkra på att det finns en förmån, men heller inte utesluta att det finns en förmån.
Riese framhåller för TT att han, till skillnad från en åklagare, till exempel inte har möjligheter att granska betalningsströmmar, varifrån pengar gått och var de landat.
– Om det kommer fram ytterligare information kan man naturligtvis komma till andra slutsatser.
Om varför Telia skaffade licenserna via Takilant säger Riese:
– Slutsatsen är ganska pragmatisk. Det här fungerade. Och från Telias sida uppfattade man att det var lagligt.
– Jag har aldrig sagt att brott har begåtts, bara att det finns substantiella misstankar. Och om jag uppfattar det rätt har Riese en likartad uppfattning, säger överåklagare Gunnar Stetler, som dock inte har hunnit läsa den 150 sidor tjocka luntan.
Lars Nyberg har ett stort ansvar som vd, enligt utredaren Riese.
– Men här har ingen nivå fungerat, man kan se det som ett kollektivt ansvar. Det har inte fungerat någonstans.
Magnus Brattström, ordförande för Seko-facket på Telia, har mest mött lättade kommentarer från medlemmar under dagen.
– Känslan är att det är bra, nu får vi äntligen slut på det här och kan jobba i lugn och ro, säger han.
För Lars Nyberg fanns det inte så mycket annat att göra än att avgå, anser han.

Bakgrund: Utredningarna

FAKTA/Utredningarna
I september visade SVT:s Uppdrag granskning att Telia gjort affär med ett egendomligt brevlådeföretag i Gibraltar, Takilant, med band till diktatorsdottern Gulnara Karimova. Telia beställde då utredningen och satte munkavle på sig självt tills den var klar.
I brottsutredningen som pågår samtidigt misstänker åklagare att Telia mutat en grupp kring Karimova i stället för att köpa de licenser med mera som krävs av de uzbekiska myndigheterna. Två chefer misstänks för mutbrott.
Skepsis om Rieses utredning har hörts, inte minst från åklagaren, om huruvida rapportens underlag är tillräckligt. Utredningarna i Sverige och Schweiz sitter på bevis som Riese inte har, advokaten kan inte göra husrannsakningar, med mera.
Mest graverande är de mejl som åklagarna lagt fram för domstol som visar att chefer på Telia informerades om att man gjorde affär med Karimova. Företaget har avfärdat den uppgiften som rykten som inte kunde beläggas.
Takilant misstänks också. Domstol har beslutat att upp till 2 miljarder kronor av bolagets pengar kan frysas.
Gå till toppen