Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Förskollärare ett självklart val

– Om det jag gör känns rätt och jag kan se möjligheterna så är det lätt att hitta tiden. Jag inspirerar mig själv. Det säger Tanja Nedanovski som får plats med två jobb, barn, hus, djur och lite till i sitt liv.

Tanja Nedanovski i garaget som hon gjort om till en butik.Bild: NEDANOVSKI PRODUCTIONZ
– Men jag tränar inte. Fast skriv inte det, säger hon sedan vi kommit fram till punkten fritidsintressen i den här intervjun inför födelsedagen.
På onsdag fyller Tanja Nedanovski 30 år och det firar hon bland annat med kollegorna på jobbet på Lindebo förskola i Eslöv.
Eslöv är också staden där hon vuxit upp. Direkt efter studenten började Tanja, som tidigare hette Casitovska i efternamn, läsa till förskollärare på Malmö högskola.
Under studietiden träffade hon Zlatko Nedanovski, som då bodde i Stockholm, och efter att ha rest fram och tillbaka under studietiden flyttade hon också dit för att jobba.
2007 flyttade paret tillbaka till Eslöv och nu bor de i ett hus, med stor tomt, tillsammans med barnen Maximuz och Anastazia.
I hushållet ingår också flera djur, bland annat sex hönor, men ingen tupp eftersom man inte får ha det i tättbebyggt område.
Husets garage har Tanja Nedanovski omvandlat till en plats för sitt extrajobb. Här öppnade hon i höstas en butik för barn- och mammakläder och gosedjur. Allt är gjort i ekologiska material.
– Det har alltid varit min dröm att ha en butik och när jag varit mammaledig i tre år kände jag att drömmar är till för att förverkligas. Detta var något jag ville göra innan jag fyllt 30.
I och med att väninnan Paola Maria i Ystad designar kläder så visste hon var hon kunde hämta det hon ville sälja. Tanja Nedanovski betonar att butiken än så länge bara är en sidoverksamhet och utöver sina egna jobb hjälper hon maken Zlatko i hans eventföretag.
Fast först och främst är hon förskollärare och det var ett självklart yrkesval för henne.
– Barnen är vår framtid och det här är det bästa jobb man kan ha. Att jobba med människor innebär att man lär sig mycket hela tiden och man får så mycket tillbaka.
Efter några hektiska år i Stockholm så tycker hon att Eslöv är rätt ställe att bo på. Just nu.
– Här är lugnt och tryggt. Det är lätt att slappna av här. När våra kompisar från Stockholm kommer och hälsar på så tycker de att här är lugnt och skönt.
– Visst saknar vi Stockholm ibland. Vi kanske hamnar där igen, det vet man aldrig.
Och nu kommer den eviga frågan som småbarnsföräldrar brukar få. Hur gör hon för att få vardagen att funka?
– Det gäller att dela upp allting. När man jobbar så jobbar man och när man varvar ner så varvar man ner. Det är något jag lärt mig med tiden.
– När jag är med barnen så har jag fullt fokus på dem. Om tankarna hela tiden är på annat håll så är det inte lönt att vara med barnen. På det sättet är jag mest effektiv.
När Tanja och Zlatko inte jobbar är de ofta ute i naturen med barnen och gör utflykter runt om i Skåne. Österlen och Höllviken är några favoritplatser.
Och vilka är hennes bästa tips för dem som vill göra en utflykt till Eslöv?
– Stenberget är ganska omtalat. Det är som en tårta som man gå runt ända upp till toppen. Vi har också fina slott kring Eslöv ifall man tycker det är roligt att gå på slottsvandringar.

Tanja Nedanovski

Gör: Jobbar som förskollärare på Lindebo förskola i Eslöv. Utbildad förskollärare och lärare för årskurserna 1–6.
Gör mer: Har precis startat klädbutiken Mamma och bebis.
Bor: Hus i Eslöv.
Familj: Gift med Zlatko som driver eventföretaget Nedanovski Productionz. Två barn: Maximuz, 6 år, och Anastazia, snart 5 år. Djur: Hunden Håkan, sex höns, fåglarna Putte och Putta och kaninerna Randis och Stampe.
Aktuell: Fyller 30 år på onsdag den 6 februari.
Firar: Anar att en överraskning är på gång.
Gå till toppen