Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han sprider Gnosjöandan

Han har tidigare jobbat i både New York och Gnosjö. Nu vill Stojko Gjurovski använda sig av erfarenheterna därifrån i sitt jobb som bankchef i södra Sverige.

Bild: Foto: Jenny Leyman
Stojko Gjurovski tog över som regionchef för Swedbanks södra region för drygt ett år sedan. Innan dess ansvarade han för bankens verksamheter i Ukraina och New York samt en del av verksamheten i Ryssland. Regionen är dock inte ny för honom. För tio år sedan arbetade han som bankchef i Trelleborg.
– Det känns lite som att komma hem igen. Jag tycker att det är en spännande region och det har hänt oerhört mycket med Malmö de senaste tio åren. Malmö har blivit en rikare stad, med mer mångfald.
Stojko Gjurovski kom till Sverige med sin familj 1971. Föräldrarna flyttade från Makedonien till Värnamo som arbetskraftsinvandrare och en bra utbildning värderades högt i familjen.
– Skolan var viktig för mina föräldrar. De sa alltid att en bra utbildning ger frihet och öppnar dörrar. Jag skulle bli civilingenjör, men efter att ha jobbat en del i tillverkningsföretag så insåg jag att jag gillar människor mer än maskiner. Då började jag läsa ekonomi istället.
Det var under uppväxtåren i Värnamo som Stojko Gjurovski utvecklade sitt affärsintresse.
– Jag kände mig delaktig i samhället. Jag hade flera jobb parallellt, jag sålde Sydsvenskan på söndagarna, jobbade på Värnamo mejeri, körde buss och tolkade.
Det var viktigt för honom att kunna tjäna sina egna pengar.
– Som arbetskraftsinvandrare växte jag upp med ganska knappa förhållanden, så om jag ville ha något fick jag tjäna ihop till det själv.
Stojko Gjurovski började sin karriär inom Swedbank som sommarjobbare. Efter några år i Värnamo började han arbeta i Gnosjö. Den välkända Gnosjöandan är något som har präglat honom som bankman.
– Det som är annorlunda där är att företagen jobbar mycket mer tillsammans. Det handlar om nätverkande och att man hjälper varandra om man får problem.
Nu försöker han använda och sprida Gnosjöandan i regionen.
– Det handlar om att ha en nära förståelse för kundens miljö och verksamhet. Om man har det så blir det blir det naturligt och man får effektiva beslutsprocesser.
Stojko Gjurovski anser att närheten till kunderna är avgörande för bankens lönsamhet.
– Banker är en spegling av hur samhället mår, om det går bra för våra kunder så går det bra för oss. Därför är det oerhört viktigt att vi engagerar oss i samhället.
Rosengård Invest, som arbetar för att underlätta för entreprenörer med utländsk bakgrund att driva företag, är ett exempel på ett lokalt projekt som Stojko Gjurovski är engagerad i. Ett annat projekt som han lyfter fram är "Äntligen jobb" som banken driver tillsammans med Arbetsförmedlingen.
– I den här regionen finns det många personer med utländsk bakgrund som har en akademisk utbildning från ett annat land. Vi erbjuder jobbsökande med rätt kompetens ett halvårs praktik och därefter får en del av dem jobb hos oss.
Han anser att Sverige kan lära sig av USA när det gäller att ta tillvara olika kompetenser.
– USA är ett mångkulturellt land och på bankens kontor i New York har vi medarbetare med många olika bakgrunder. Där finns inte utanförskap, utan alla känner sig lika hemma. Ett sådant klimat vill jag skapa här.
Stojko Gjurovski inspireras av att träffa andra företagsledare och få se hur de driver sin verksamhet.
– Jag blir imponerad av duktiga ledare som använder hjärna och hjärta i sitt ledarskap. Någon som bidrar till samhällsutveckling och skapar samhällsnytta. Det handlar om att vidga perspektivet och se till att andra får glänsa.
Arbetet som regionchef tar mycket tid och Stojko Gjurovski jobbar ofta dubbla skift. Löpning får honom att koppla av efter jobbet.
– Det är så smidigt, vart jag än åker i världen så har jag med mig mina gympaskor. Det är ofta ett späckat schema och då blir löpningen en bra möjlighet att lära känna och andas in platsen man är på.
Stojko Gjurovski ägnar gärna sin lediga tid åt sport.
– Jag har alltid varit aktiv själv och jag ser gärna på friidrott och på fotboll. Jag brukar titta när MFF spelar och jag följer det svenska fotbollslandslandslaget.
Idag sitter Stojko Gjurovski bland annat med i styrelsen för Rosengård Invest och i framtiden hoppas han få fler styrelseuppdrag.
– Det handlar inte om att jag vill sitta i styrelser i sig, utan om att jag vill vara engagerad och med där det händer.

Stojko Gjurovski

Gör: Regionchef för Swedbanks södra region. Började arbeta på banken 1988 och sedan dess har han bland annat varit chef i Värnamo, Gnosjö, Trelleborg, Uppsala, Ukraina, Ryssland och New York.
Utbildningar: Ekonomutbildad på högskolan i Växjö, Senior Executive Programme på London Business School, strategisk företagsledning på Handelshögskolan och ledarutbildning på MIL Institute i Lund.
Bor: Lägenhet i Malmö och villa i Uppsala.
Familj: Fru, en son och en dotter.
Ålder: 50 år.
Fritid: Löpning, se på fotboll och annan idrott, umgås med familjen och resa.

4 snabba frågor

1 Senaste resa: En vecka i Spanien i oktober med familjen.
2 Senast lästa bok: "Mina tre liv" av Dan Olofsson.
3 Senast sedda film: "Skyfall".
4 Drömgäst på middag: Barack Obama. "Han är en otroligt karismatisk person."
Gå till toppen