Malmö

Hyrorna kan vräka Johan P

Fastighetsmiljardären Erik Selins bolag Balder kräver att Johan P ska betala dubbelt så hög hyra som grannkrogen T.G.I. Friday’s.

Restaurangen Johan P.Bild: Arkivfoto: Anna Wahlgren, 2009.
Fiskrestaurangen Johan P öppnade 1981.
En infekterad hyrestvist hotar nu verksamheten.
Johan P var den enda av saluhallens elva restauranger som fick vara kvar när huset 2008 byggdes om till hotell.
”Utöver minimihyra skall omsättningshyra om 7 procent på Johan P:s årliga omsättning utgå från och med hyresår två”, står det i det avtal Johan P skrev under hösten 2008.
Nu råder öppen tvist i tingsrätten om hur ordet ”utöver” ska tolkas.
Fastighetsägaren Balder menar att Johan P ska betala både minimihyran och sju procent av omsättningen, vilket totalt ger en hyra på 6 293 kronor per kvadratmeter och år.
Johan P menar att minimihyran är basen. Om sju procent av omsättningen blir ett högre belopp än minimihyran, så är det den nivån som ska betalas. Inte både och. Då blir Johan P:s kvadratmeterhyra ungefär 3 000 kronor.
Johan P:s advokat Helene Håkansson skriver i en inlaga till rätten att 3 000 är den kvadratmeterhyra Johan P:s granne, krogen T.G.I. Friday’s, betalar.
– Det är samma fastighet och samma fastighetsägare, säger Niklas Billsten, en av Johan P:s ägare.
Johan P:s hyresbetalningar accepterades utan protester, till dess att fastighetsmiljardären Erik Selins bolag Balder 2012 köpte fastigheten.
Balder har stämt Johan P och kräver omedelbar avhysning.
I går hölls förhandling i tingsrätten.
Advokat Helene Håkansson åberopar ett rättsutlåtande skrivet av Leif Holmqvist, chefsjurist för fastighetsägarna i årton år.
”Varken under min tid hos Fastighetsägarna eller senare som fristående konsult och författare till Hyreslagen har jag hört eller sett krav på att en hyresgäst samtidigt skall betala såväl minimihyra som omsättningshyra”, skriver Holmqvist.
”Det skulle innebära att Johan P skulle betala i det närmaste dubbel hyra. Vem skulle frivilligt gå med på ett sådant villkor?”
– Den vanligaste modellen är minimihyra eller omsättningshyra, det är riktigt. Men så har parterna inte kommit överens här, säger Balders ombud Lars Jansson, som i rätten hävdade att Johan P har en obetald hyresskuld på 2,4 miljoner kronor.
– Vi är inte stygga. Avtalet var skrivet innan vi köpte, säger Balders vd Erik Selin, som inte kan kommentera T.G.I. Friday’s hyra.
Men är det rimligt med dubbel hyra?
– Jag kan inte här och nu säga vad som är rätt och fel.
Johan P:s ägare ser inga möjligheter att vara kvar i lokalen om Balder vinner tvisten.
Gå till toppen