Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stalin får sin stad till låns

I dag heter den världsberömda miljonstaden vid Volga i södra Ryssland återigen Stalingrad. Men i morgon får staden tillbaka sitt vanliga namn, Volgograd. Det namnet ska gälla fram till segerdagen den 9 maj. Då byter staden återigen namn till Stalingrad, för en dag.
Kommunister i Moskva firade första maj 2012 med Stalinporträtt.Bild: Mikhail Metzel
Ytterligare fyra gånger per år ska proceduren upprepas, enligt beslut i Volgograds stadsfullmäktige, som i dag är Stalingrads stadsfullmäktige. Dagens namnbyte markerar 70-årsdagen av den slutliga segern i fältslaget i Stalingrad den 2 februari 1943, en av de viktigaste vändpunkterna i andra världskrigets historia. De andra namnbytesdagarna ska markera andra viktiga minnesdagar från kriget.
Det blir varken hackat eller malet, tycker de kommunistiska och nationalistiska aktivister som samlat 50 000 namnunderskrifter till stöd för sitt förslag att Stalin ska få tillbaka sin stad för gott.
Den omstridda staden hette Tsaritsyn fram till 1925. Då döptes staden efter landets nye ledare, Josef Stalin.
Efter Stalins död 1953 tog det styrande kommunistpartiet försiktigt avstånd från hans hänsynslösa förföljelse av miljontals oskyldiga sovjetmedborgare, och 1961 försvann Stalingrad från Sovjetunionens karta.
Den fullständiga omfattningen av Stalins grymheter avslöjades för vanliga ryssar först under Sovjetunionens sista år. Då var han en allmänt avskydd figur.
Sedan dess har besvikelsen på demokraterna som inte levererade vad de lovade, längtan efter fornstora dagar samt medveten nationalistisk propaganda lett till att Stalin blivit oroväckande populär i Ryssland. Opinionsundersökningar tyder på att närmare hälften av ryssarna nu ser Stalin som en huvudsakligen positiv figur.
Stalins seger i andra världskriget har blivit en central del i det nya ryska nationsbygget. I veckan berättade en rysk radiojournalist om sin son som går på lågstadiet. Han blev bryskt utkastad från historielektionen när han hade fräckheten att påpeka att USA och Storbritannien faktiskt hjälpte Sovjetunionen till segern.
Gå till toppen