Malmö

Två män gripna för danskt rån

Tidigt på lördagsmorgonen greps två män på Malmö central. Männen misstänks för häleri i Sverige och för ett överfall på en gravid kvinna i Köpenhamn. De anhölls senare under dagen.

Bild: Foto: Karl Melander
De två männen ska ha stoppats av ordningsvakter på centralen i Malmö vid sextiden på morgonen. Vakterna ska ha känt igen de misstänktas signalement från dansk media uppger John Dyrberg, förundersökningsledare på Köpenhamnspolisen.
- De är misstänkta för ett överfall på en gravid kvinna i Köpenhamn, säger han.
Den 42-åriga kvinnan som är gravid i sjunde månaden överfölls av fyra män i Valby 23 januari. Enligt dansk polis ska kvinnan ha förföljts genom Köpenhamn efter att hon tagit ut en större summa pengar på Nörrebro. Under tiden fastnade männen på övervakningsfilmer på pendeltåg och stationer. Rånarna ska ha kommit över omkring 30 000 danska kronor.
- Fyra män överföll henne med sparkar och slag, säger John Dyrberg.
- Vi har fått bilder från Malmö. Utifrån dessa är vi säkra på att det är samma personer.
Enligt dansk polis ska kvinna ha sparkats i magen och sprejats med pepparsprej. Hon vårdades på sjukhus efter överfallet men ska inte ha fått några allvarliga skador.
- Man var orolig för barnet eftersom hon var gravid, säger John Dyrberg.
Identitet och ålder är oklar på de två gripna männen i Malmö. De förhördes under lördagsmorgonen och anhölls senare. 
När männen greps på centralen hade de gods på sig som polisen tror är stulet. Enligt Skånepolisen misstänks de än så länge i Sverige endast för häleri och penninghäleri.
- Vi får leta vidare och försöka ta reda på vilka de är. Vi börjar där och sen får vi se om vi kan hitta ägarna till grejerna, säger Bo Paulsson, inre befäl på Malmöpolisen.
Männen greps av ordningsvakterna efter att de anlänt till Malmö med tåg. Polisen på båda sidor av sundet samarbetar nu och arbetar parallellt med de två utredningarna. Från dansk sida arbetar polisen med att få till stånd en utlämning av de misstänkta.
De återstående två männen som misstänks efter överfallet i Danmark uppges fortfarande vara på fri fot.
Gå till toppen