Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Civila utredare splittrar polisen

Var sjunde polisanställd som utreder brott saknar polisutbildning. Nu vill justitieministern att civila utredare ska få utföra fler polisiära uppgifter.

Isa Strandberg vid Stockholmspolisen utreder sedan i höstas personrån. Men hon är inte utbildad polis.
– Jag har jobbat i receptionen, varit utredningsassistent och har sedan läst in en kriminologiexamen, säger hon.
Civila utredare ses som effektiva och regeringen vill att de ska få fler befogenheter. Rikspolisstyrelsen (RPS) tittar just nu på vilka lagändringar som krävs för det.
– I lagstiftningen står på flera ställen att enbart en polisman ska kunna göra vissa saker. Ibland är det naturligt, som vid våldsanvändning. Men ibland är det bara ren tradition, säger Ebba Sverne på RPS som utreder frågan.
På Isa Strandbergs avdelning finns ett femtiotal utredare, varav två civila. Oftast gör de samma jobb som kollegorna, men ibland sätter reglerna stopp. Hon får till exempel inte hålla förhör med en gripen som ska delges misstanke om brott.
– Då måste jag ta hjälp av närmaste poliskollega. Det är lite lustigt i och med att jag får hålla alla andra förhör under en utredning, säger hon.
I en rapport 2011 rekommenderade Riksrevisionen polisen att använda fler civila utredare. Och när statssekreteraren Martin Valfridsson, på uppdrag från justitieministern, i fjol hade besökt alla de 21 länen skrev han att "flera länspolismästare har uttryckt att de civila utredarna presterar både fler och bättre utredningar än många poliser".
Fackförbunden Seko, Jusek och ST jublar över att RPS äntligen tar tag i frågan.
– Vi har drivit det här i 15 år, men man vill inte släppa ifrån sig arbetsuppgifterna. Jag har fått höra så mycket floskler, som att vi inte kan tänka som poliser, säger Ann-Cathrine Brandt på ST, utbildad civil utredare.
Men polisfacket vill inte att de ska få fler befogenheter. Civila utredare saknar den "tysta kunskap" som poliser får genom sitt arbete, anser Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet.
– Respektive yrkeskategori ska utföra de arbetsuppgifter de är utbildade i. För att få hela skalan av befogenheter krävs en utbildning, som poliserna har, säger hon.
Jonas Nimborn, ordförande i Polisförbundet i Blekinge, ser även säkerhetsproblem när civila utredare ska ut på fältet.
– Om de ska hämta in någon till förhör hämtar de en riktig polis i korridoren. Det är att betrakta som ensamarbete för polisen, eftersom de civila inte kan ingripa om något händer.
Lönefrågan spär på motståndet. En civil utredare kan gå in på flera tusen mer i lön jämfört med en polis.
Ändå är civila utredare inget nytt. Christina Leinhagen vid Stockholmspolisen, som utreder barnövergrepp, har arbetat som utredare sedan 1970-talet.
– När jag gick över till stöldroteln en gång i tiden var det väldiga diskussioner bland gamla krimmare om att vi civila kom och tog över. Sedan såg de mina utredningar och då blev det knäpptyst, säger hon.

Utredare inom polisen

Län                         Civila     Poliser     Totalt
Skåne                       77          501           578
Stockholm                220        1 228        1 448
Västra Götaland        106        844           950
Rikskriminalpolisen   8           67             75
Rikspolisstyrelsen     56          33             89
Totalt inom polisen   737 (14 procent civila), 4 404 (86 procent poliser)
Siffrorna avser december 2012. Andelen civila utredare totalt har ökat med 2 procentenheter sedan december 2010.
Källa: Rikspolisstyrelsen 
Gå till toppen