Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De äldre fångas inte av nätet

Att gå till banken kan betyda tre klick på nätet. Men också en bilresa och en hal promenad. Inga-Britt Solér, 82, har tröttnat på den senare varianten.

Inga-Britt Solér väntar på sin tur på banken.Bild: Lars Dareberg
Efter bilfärden väntar en promenad över en snöhöljd parkering och mödosamma steg uppför en isig, brant trappa. Inga-Britt Solér stödjer sig på kryckan hon fått på vårdcentralen.
Inne på banken ska hon ta kölapp, sitta och vänta tills rätt nummer plingat fram och sedan ta sig fram till kassan. Där ska hon betala sina räkningar genom att skriva sin namnteckning på ett halvdussin avier.
Den här dagen gör hon också ett kontantuttag och stoppar försiktigt ner bunten med hundralappar i portmonnän.
Sedan vänder hon tillbaka ut genom dörren för att påbörja hemfärden. Hela tiden har hon handväskan tätt tryckt intill kroppen och kastar då och då ett oroligt ögonkast omkring sig.
Det lär dröja ett tag till innan Inga-Britt Solér tar den kortare vägen till banken – den via nätet. Men som allt fler äldre har hon börjat använda internet lite grann.
– Jag lär mej så smått hur man klickar och surfar. Men jag känner mej inte riktigt trygg än med det här med datorbanken. Tänk om nån plockar ut mina pengar. Då står man där med sin tvättade hals, säger hon.
Det är fortfarande 1,2 miljoner svenskar som inte använder internet och även om siffran blir mindre kommer den inte att vara noll inom överskådlig framtid. Och de flesta väljer inte bort nätet för att det svårt eller krångligt, utan för att de helt enkelt inte är intresserade.
Att gå till banken kan betyda tre klick på nätet. Men också en tjugo minuters bilresa och en hal promenad.
Inga-Britt Solér, 82, i Malmö har tröttnat på den senare varianten. Hennes digitala utanförskap är på väg att ta slut – hon har börjat lära sig "Nätet".

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen