Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Låt sovrummet bli en dröm

En välbäddad säng i ett vackert sovrum betyder mer än bara att dörren kan stå öppen när det kommer gäster. Feng shui-experten Agneta Nyholm Winqvist menar att ett väl inrett sovrum gör att man känner sig både starkare och sover bättre.

Ett sovrum kan vara hur påkostat som helst, men ändå blir det kaos där ungefär samtidigt som det kör ihop sig i övriga delar av livet. Röran i sovrummet kan vara en viktig signal menar Agneta Nyholm Winqvist, författare till ett antal böcker om inredningsfilosofierna feng shui och wabi sabi. Hon ser inredning som ett verktyg att hålla sig själv på banan. En medveten inredning kan underlätta hela livet menar hon.
– När det är kaos på andra plan blir det ofta kaos i sovrummet och kanske hela hemmet. Men just sovrummet visar hur mån man är om sig själv. När det är rörigt där har man ofta glömt bort att ta hand om sig själv.
Då är det dags att göra en uppryckning. Allt som stör vilan bör städas undan och hållas borta för alltid från detta rum. Så bort med räkningarna, laptopen som ligger under sängen och att-göra-listorna på sängbordet. Det allra viktigaste är att sovrummet ska planeras med tanke på den som bor där. Exakt vad som behövs är individuellt.
– Man bör inreda på ett sätt så att man känner sig själsligt närd, så att rummet blir som en famn där man kan vila tryggt. För mig innebär det ofta milt, rosa och bruna toner. Jag vill ha det stilla, varmt och skönt.
– Vissa personer är kanske väldigt heta och temperamentsfulla och då kan det passa bättre med svala toner. Men jag tror inte att någon ska inreda alltför vitt och blågrått eftersom resultatet ofta blir känslokallt.
Sängens placering är ofta självklar när man tittar på rummet. Den ska stå i vad Agneta Nyholm Winqvist kallar kraftposition med gaveln mot en vägg och fri sikt över dörren. Sängbord på varje sida gör att känslan blir ännu mer stadig och trygg.
Det kan också vara läge att tänka efter vad man vill uppnå i livet. Om man är singel och längtar efter en partner ska man exempelvis se till att det finns två kuddar i sängen och andra saker som signalerar att det finns plats för två personer.
– Man kan leka med symboler och samtidigt fundera på vilket liv man vill leva. Det finns inget rätt och fel utan det handlar om ett förhållningssätt. I sovrummet ska man vila, älska och ladda batterierna. Det är värt att lägga ner lite extra omsorg så att det blir bra.

Tips för sovrummet

1. Lyft fram allt som har med sömn, vila, passion och kärlek att göra, rensa bort resten.
2. Placera sängen i kraftposition, det vill säga med ryggen mot en stabil vägg (stabil sänggavel), stöd på sidorna av jämlika sängbord och fri sikt mot dörren.
3. Använd mjuka varma sensuella färger, tänk dig sovrummet som en famn att vila i.
4. Inred personligt, tänk på symboliken i sovrummet och på vad du behöver i livet, lyft fram det.
5. Undvik tunga objekt ovanför sängen, flacka snedtak, vassa hörn och mycket elektronik i sovrummet.
6. Se till att det första du ser när du vaknar på morgonen och somnar på kvällen gör dig glad.
7. Jordelementet, finns i alla färger som du kan koppla till hud, är viktiga i sovrummet. Jordelementet grundar oss är avstressande och sensuell i rätt proportioner.
8. Använd naturmaterial och tänk miljömedvetet.
9. Unna dig det bästa sovrum och säng du har råd med.
10. Se sovrummet som ett av de viktigaste rummen i hemmet. Höj din självkänsla och självrespekt genom att prioritera sovrummet högt.
Gå till toppen