Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hoppet hålls uppe på Lydiagården

Lydiagården förlorade ett viktigt kontrakt med Region Skåne.
Men de skånska patienterna fortsätter att åka till Höör. Därmed sparade regionen två miljoner kronor på cancerrehabilitering förra året.

Där grusvägen tar slut, i Långstorp utanför Höör, ligger Lydiagården. Sedan tjugo år har cancersjuka från hela södra Sverige kunnat komma till rehabiliteringshemmet.
Efter ett par tumultartade år är stiftelsens ekonomi körd i botten.
Det var på håret att Lydiagården kunde öppna efter julhelgen. Det gick tack vare att en tidigare patient testamenterat en fastighet, värd drygt en miljon kronor, till stiftelsen.
– Det är ju väldigt kärvt, säger Maud Svensson.
Hon är onkologläkare och chef på Lydiagården. Sedan 2010, när Region Skåne, valde att teckna avtal om cancerrehabilitering med Spenshults sjukhus i halländska Oskarström har hon kämpat för en lösning för att de skånska cancerpatienter som vill åka till Lydiagården ska kunna göra det.
Än är inte stiftelsen uträknad.
I december skrev den kontrakt med Jönköpings läns landsting, som också slöt avtal med Spenshult. Även patienter från Halland kan välja om de vill åka till Spenshult eller Lydiagården.
Region Skåne har bara Spenshults sjukhus som leverantör. Det är dit läkarna och kuratorerna på sjukhusen ska skicka sina remisser.
Ändå fortsätter de skånska patienterna att strömma till Lydiagården.
Förra året var det drygt 100 cancerpatienter som åkte till Spenshult. 126 valde Lydiagården, men för dem betalade inte regionen notan. Det gjorde arbetsgivare och CTRF, Cancer- och trafikskadades riksförbund. Men de betalar bara en del av prislappen, 12 000 kronor. Resten, 4 000 kronor per patient, skänker Lydiagården.
– Eftersom vi vill fortsätta att vara konkurrenskraftiga tar vi bara ut en avgift på 80 kronor per dag från patienterna, precis som Spenshult, säger Maud Svensson.
Totalt sparade regionen därmed 2,1 miljoner kronor på cancerrehabilitering.
Men Lydiagården kan inte fortsätta att gå med förlust på varje patient.
En lösning som stiftelsen överväger är att sälja sin fastighet och hyra in sig i lokalerna. En värdering visar att fastigheten är värd drygt sju miljoner kronor.
– Det är ingen ovanlig lösning för ett vårdföretag, säger Chris Christensen, vd för Lydiagården, och den som håller i pengarna i stiftelsen.
Ett annat halmstrå som stiftelsen har dragit i är en ny rättslig process mot Region Skåne. Stiftelsen har stämt regionen med stöd av två kammarrättsdomar som visar att landsting kan begära en komplettering när en uppgift har saknats i ett anbud – utan att det strider mot lagen om offentlig upphandling.
– Vi anser att den frågan inte är tillräckligt utredd, säger Chris Christensen.
Region Skånes avtalsutskott valde 2010 att lägga anbudet från Lydiagården åt sidan eftersom stiftelsen missat att fylla i en prisuppgift i en ruta i det 200 sidor stora anbudet. I rutan skulle det ha stått att Lydiagården tar noll kronor för att anhöriga ska följa med patienter till rehabiliteringen.
I avtalsprocessen med Jönköpings läns landsting i höstas glömde Lydiagården att fylla i en annan uppgift. Men då hörde landstinget av sig och bad om komplettering, utan diskussion om att det skulle vara ett hinder enligt lagen om offentlig upphandling.
Lydiagården har stämt Region Skåne på drygt 16 miljoner kronor. Stiftelsen har erbjudit regionen förlikning, men det har regionen genom sina jurister tackat nej till.
Det är nu mer än ett år sedan som stämningsansökan lämnades in, men processen har dragit ut på tiden. Det senaste beskedet är att ett avgörande kommer om ett par månader.
Lydiagårdens bokslut för förra året är inte klart, men kommer att visa ett stort underskott.
2011 blev resultatet minus 480 000 kronor.
På sikt kan Lydiagården inte överleva utan nya avtal med landsting eller annat ekonomiskt stöd.
Sedan det blev känt att regionen inte skulle skriva avtal med Lydiagården har nästan 400 privatpersoner skänkt sammanlagt 100 000 kronor, och fonder och stiftelser har hjälpt till med över två miljoner kronor.
Chris Christensen tror att det kommer att ordna sig.
– Under alla år jag har jobbat här har vi alltid behövt pengar och det har alltid löst sig.

Detta har hänt

I fredagens Sydsvenskan trädde för första gången tidigare toppolitiker inom Moderaterna fram och berättade om hur det gick till när Region Skåne skrev kontrakt med Spenshults sjukhus om cancerrehabilitering.
Avtalsutskottet, som fattade beslutet, med Liliana Lindström (M) i ledningen valde att lägga Lydiagårdens anbud åt sidan eftersom stiftelsen inte hade fyllt i en prisuppgift.
Regionstyrelsens tidigare ordförande Jerker Swanstein (M) och sjukvårdspolitikern Henrik Hammar (M) ville att regionen skulle låta Lydiagården komplettera anbudet, men det vägrade Liliana Lindström.
Jerker Swanstein sade att han misstänkte att Lindström blivit påverkad av Carl Sonesson (M), regionpolitiker och nära partikollega, som arbetar som konsult för Transmedica.
Carl Sonesson och Liliana Lindström har förnekat att de har diskuterat ärendet med varandra.
Gå till toppen