Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hamad vill inte ta av bindeln

Vikarien Jiloan Hamad får nio frågor om hur det känns att ta över som lagkapten i Malmö FF.

Jiloan Hamad är ny ordinarie lagkapten i MFF. För 22-åringen är det ett hedersuppdrag att ta på stort allvar. ”Jag är jättestolt. Nu vill jag inte vara utan bindeln”, säger han.Bild: Foto: Peter Frennesson
1 Hur är du som lagkapten?
– Jag är kanske inte den som pratar mest i laget innan en match, jag är ganska tyst av mig då, men i spelet försöker jag visa att jag tar press, jag löper mycket. Utanför hoppas jag självklart att jag är pålitlig och där för alla.
2 Hur gick det till första gången du hoppade in som kapten?
– Både Daniel och Ulrich [Vinzents, assiterande] var skadade, så bindeln låg på min plats bara. Jag visste att jag var tredje alternativet, men första gångerna var det lite jobbigt. Sedan när Ulrich inte spelade och Daniel började dra sig tillbaka fick jag in det i huvudet att det kunde bli så här och kunde smälta det.
3 På vilket sätt är det jobbigt?
– Man representerar laget på ett helt annat sätt. Jag har alltid varit mig själv, men man måste vara seriös och föregå med gott exempel i alla lägen. Inte minst nu med en massa nya unga spelare i laget. Som lagkapten kan man inte göra vissa saker.
4 Som vad?
– Jag kan inte slappna av på någon träning och bara göra misstag, inte jobba hem eller tappa bollen och inte bry mig. De gånger det går lite sämre i en match måste du ändå vara en ledare, du måste skrika på de andra och försöka få igång laget.
5 Hur skulle du beskriva jobbet som lagkapten?
– Kommer det någon ny spelare så tar jag hand om honom. Är det någon som behöver något så pratar jag med honom. Men på matchdagar märks det mest. Efter matchen måste man vara beredd att ta media, hur tråkigt och jobbigt det än är. Innan match ska du hålla ett lite tal till grabbarna.
6 Varför tror du att lagkaptenen inte samma status i Sverige som i till exempel England?
– Jag vet faktiskt inte. Det är samma sak med tröjnummer här i Sverige. Vi ligger lite efter med sådant. Kanske lite svenskt att alla ändå är lika.
7 Hur ser du på det?
– För mig är det en stor grej. Jag kom till Malmö FF 2008, jag var 17 år, jag var ingen. Att sedan bli lagkapten vid 22 års ålder är mycket mer än jag trodde. Just det här med nummer 10 och lagkapten är något man drömmer om. Man brukar alltid skoja om det, jag är nummer 10 och lagkapten, och så bara står jag där, det är jäkligt kul. Jag är jättestolt. Nu vill jag inte vara utan bindeln.
8 Har du några förebilder som lagkapten?
– Egentligen inte. Men man kollar på dem som är lagkapten i sin närhet, de som är bra mot alla. Jag har ju haft Daniel tidigare och han är en naturlig ledare. Man kan lita på honom, han finns där för en, det är väl sånt jag kollar på. Alla är olika typer. Zlatan i landslaget är en lagkapten som visar på planen att han är ledare.
9 Har du koll på tidigare lagkaptener i MFF?
– Bosse Larsson, det stämmer va? Patrik Andersson har varit det, Daniel Andersson såklart. Hasse Mattisson också tror jag. Du ser, jag har ändå ganska bra koll på historiken i Malmö!
Listan här under har satts ihop av två med ännu bättre koll: MFF-oraklet Anders Larsson och Sydsvenskans förra medarbetare Håkan Malmström.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen