Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Islamfientlig besköts i Danmark

Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaard besköts under förmiddagen i Danmark.

Danska polisen kallar händelsen för ett skottintermezzo i Frederiksberg.
Enligt ekstrabladet.se rör det sig om en attack mot 70-årige Lars Hedegaard. Han besköts med ett skott, som inte träffade. Attentatsmannen försökte skjuta igen, men då klickade vapnet, och skytten flydde och har ännu inte gripits. Vittnen såg två springande män i skidmasker hoppa över staketet till Zoos flodhästhägn. En av dem bar poströd jacka.
Hedegaard själv skyddas av polis.
– Kulan strök över huvudet på mig, uppges Hedegaard ha sagt till en granne strax efter händelsen, skriver Politiken.dk.
Grannen berättar att Hedegaard fick ett paket av en man i postliknande klädsel och det var strax efter överlämnandet som budet försökte skjuta Hedegaard vid hans bostad nära Zoo i Köpenhamn.
– Sen stod han och fumlade med pistolen och jag tänkte: Nu är goda råd dyra! Han försökte avfyra ännu ett skott, men då gick jag till angrepp och slog mot hans huvud.
Mannen tappade pistolen i hallen och Hedegaard försökte stänga ytterdörren. Mannen hade dock en fot i dörren, lyckades få upp dörren och ta upp pistolen. När mannen åter försökte skjuta gick Hedegaard åter till angrepp och jagade mannen på flykten.
– Detta är vad man kan vänta sig om man säger sin mening i detta land. Det är litet överraskande för mig att jag skulle skjutas, men så var det uppenbarligen, säger Hedegaard.
Vid 15-tiden på tisdagseftermiddagen var det gott om poliser i området. Villagatan där Hedegaard bor hölls avspärrad av polisen. Det mystiska paketet ska sprängas, har polisen meddelat mediuppbådet på plats.
– Det står fem polisbilar utanför Zoo och personalen har berättat att polis med hundar söker söker spår därinne, rapporterar Sydsvenskans Karin Zillén.
Där inne har ett område utrymts inför sprängningen.
Polisen har gått ut med signalement och söker en dansktalande man i 25-årsåldern, som eventuellt haft en peruk på sig.
– Vi är i full gång med efterforskningar, säger polisinspektör Jörgen Skov och uppmanar eventuella vittnen att ta kontakt med Köpenhamnspolisen.
Lars Hedegaard har gjort sig känd som  grundare av starkt muslimfientliga föreningen Trykkefrihedsselskabet af 2004. Professionellt är han aktiv som historiker, journalist och författare.
Kort efter att det blev känt att Hedegaard var det tilltänkta mordoffret kom fördömanden från alla håll. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kallade attentatsförsöket "en avskyvärd handling". Liknande uttalanden kom från övriga politiska partier.
Det lilla högerliberala Liberal Alliances ledare Anders Samuelsen förklarade att gärningsmannen bör "kastas ut ur landet". Uttalandet gjordes vid en tidpunkt då gärningsmannens identitet inte var fastställd och han fortfarande var på fri fot.
Författaren Hedegaard är en av de få danskar som ett tag hade papper på att han var rasist, sedan han för några år sedan av hovrätten dömdes till böter för att i en bloggintervju bland annat ha sagt att muslimska fäder våldtar sina barn. Han frikändes senare i högsta domstolen.
I Sverige har Hedegaard mest varit känd för att han följde med den omstridde konstnären Lars Vilks på dennes föreläsningsturné i USA som arrangerades av amerikanska islamfientliga organisationer.
Konstnären Lars Vilks, som samarbetat med Hedegaard, säger till nyhetsbyrån Ritzau att han inte tänker låta sig skrämmas av attentatsförsöket mot Hedegaard.
Han ska nästa vecka delta i ett arrangemang på ett kulturkafé i Köpenhamn och har ingen tanke på att ändra sina planer.
– Men jag har ju den fördelen att jag inte behöver tänka så mycket på detta eftersom det är andra som står för säkerheten. De får göra säkerhetsbedömningen, säger Vilks.
Gå till toppen