Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politiker vill låta patienten välja

Regionens högste sjukvårdspolitiker vill ha ett vårdval för rehabilitering för cancerpatienter, strokeskadade och patienter med hjärnskador.
Då kan patienterna själva välja var de vill få vård, enligt Carl Johan Sonesson (M).

Det blir inga bidrag från Region Skåne till stiftelsen Lydiagården som ligger utanför Höör och sysslar med cancerrehabilitering.
Och inte heller något särskilt tilläggsavtal vid sidan om det kontrakt som regionen redan har tecknat om cancerrehabilitering med Spenshults sjukhus i Halland.
Det säger Carl Johan Sonesson (M), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Skåne.
Men han öppnar dörren för ett vårdval när avtalet med Spenshult löper ut, våren 2015.
Igår berättade Sydsvenskan att stiftelsen Lydiagården behöver finansiellt stöd om den inte ska behöva lägga ner.
– Jag har försökt vända och vrida på det här. Jag tycker att Lydiagården är en fantastisk verksamhet, men att rikta något särskilt till dem blir svårt, säger Carl Johan Sonesson.
Hans förslag är ett vårdval för rehabilitering, ett vårdval som vänder sig till skåningar som drabbats av cancer, trafikskador eller neurologiska skador. Vårdval för all rehabilitering, även sjukgymnastik, har han inte lyckats övertala alla partierna i femklövern att gå med på.
I efterhand tycker Carl Johan Sonesson att det var fel av den förra hälso- och sjukvårdsnämnden att upphandla cancerrehabilitering.
– Det var lite dumt att de valde den modellen, men nu är det svårt att göra något åt det.
Ett vårdval innebär att vårdgivare, både privata och offentliga, kan bli godkända om de uppfyller krav som politikerna ställer. Sedan blir det patienterna som väljer vart de vill gå.
– Då blir det inte det snacket att man tar bort någon som är populär. Det blir inte den politiska klåfingrigheten, säger Carl Johan Sonesson.
Helst vill han få igenom förslaget före valet nästa år, så att det kan börja gälla 2015.
Regionpolitikerna i femklövern gjorde ett försök att utvidga avtalet om cancerrehabilitering 2011, genom att förlänga avtalet med Lydiagården i nio månader. Men det visade sig att det inte var fler patienter än tidigare som sökte vård.
– Om båda hade fyllt sina kvoter hade vi kanske kunnat upphandla ett avtal till. Men vi kunde inte förlänga längre. Då hade vi åkt på pumpen. Det hade blivit olagligt, säger Carl Johan Sonesson.
I ett vårdval finns inget tak för hur många patienter som kan få vård. Men effekten kan bli att det blir dyrare än ett upphandlat avtal, eftersom det kan visa sig att det finns ett större vårdbehov än politikerna räknat med.
Socialdemokraterna i regionen har hittills sagt nej till alla vårdval utom hälsovalet som innebär att patienterna får välja vårdcentral. Partiets högste sjukvårdspolitiker Henrik Fritzon (S) vill hellre att regionen ger ett bidrag till Lydiagården för att ta emot skånska patienter efter 2015 när avtalet med Spenshult löper ut.
– Vi tycker inte att en ideell stiftelse som Lydiagården som fungerar bra ska behöva slåss mot kommersiella aktörer, säger han.

Anbud lades åt sidan efter missad uppgift

I fredagens Sydsvenskan trädde för första gången tidigare toppolitiker inom Moderaterna fram och berättade om hur det gick till när Region Skåne skrev kontrakt med Spenshults sjukhus om cancerrehabilitering.
Avtalsutskottet, som fattade beslutet, med Liliana Lindström (M) i ledningen, valde att lägga stiftelsen Lydiagårdens anbud åt sidan eftersom stiftelsen inte hade fyllt i en prisuppgift.
Regionstyrelsens tidigare ordförande Jerker Swanstein (M) och sjukvårdspolitikern Henrik Hammar (M) ville att regionen skulle låta Lydiagården komplettera anbudet, men det vägrade Liliana Lindström. Förvaltningsdomstolen prövade ärendet och gav Regionen rätt.
Jerker Swanstein sade att han misstänkte att Lindström blivit påverkad av Carl Sonesson (M), regionpolitiker och nära partikollega, som arbetar som konsult för Transmedica, ägare till Spenshult.
Carl Sonesson och Liliana Lindström har förnekat att de har diskuterat ärendet med varandra.
Carl Sonesson är far till Carl Johan Sonesson (M) som sedan valet leder hälso- och sjukvårdsnämnden i Skåne. Carl Johan Sonesson var inte med och fattade beslutet om upphandlingen.

2 000 patienter kan ha behov av eftervård

Ungefär 8 000 skåningar får varje år besked om att de har drabbats av cancer. Det finns en norsk studie som visar att cirka 25 procent av patienterna behöver rehabilitering på internat efteråt. I så fall handlar det om cirka 2000 patienter om året i Skåne.

Regionen har handlat upp 260 platser på Spenshults sjukhus. Cirka 100 patienter använde sig av avtalet förra året.

126 patienter valde Lydiagården, trots att stiftelsen saknar avtal med regionen. De fick ekonomiskt stöd av en fond. Därmed sparade regionen 2,1 miljoner kronor på cancerrehabilitering under 2012.

Gå till toppen