Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Vi behöver mer åkermark”

Bad- och bostadsprojektet söder om Bara är en spännande vision. Men byggande på åkermark ska undvikas nästan till varje pris. Det sa Skånes nya landshövding Margareta Pålsson när hon igår besökte Svedala kommun.

Skånes nya landshövding Margareta Pålsson hamnade i blåsväder i Svedala. Dock inte i politisk bemärkelse. Tvärtom var tongångarna diplomatiska när kommunen och statens förlängda arm i Skåne diskuterade lokala intressen som kan hota nationella.Bild: Hussein El-Alawi
Margareta Pålsson besöker under våren Skånes 33 kommuner. Till Svedala välkomnades hon i blåst och piskande regn. Det böljande och omtvistade backlandskapet söder om Bara verkade mest platt och grått när hon tog en kort titt.
Här vill Svedalas politiker tillåta bygge av en stor badanläggning, hotell och hundratals bostäder. Men länsstyrelsen har hotat med att sätta stopp eftersom projektet kan förstöra landskapsbilden. Efter omarbetningar av planerna väntar kommunen nu på besked om länsstyrelsen är nöjd eller inte.
Yttrandet väntas inom tre veckor. Men några förhandstips om innehållet gavs inte.
– Alla blir ju imponerade av en sådan här vision, sade Margareta Pålsson, som menar att byte av landshövding inte ska påverka inställningen i frågan.
– Jag har att följa lagar och förordningar precis som Göran Tunhammar hade. Jag ser ingen skillnad i inriktning på arbetet.
Om länsstyrelsens kontroversiella nollvision att det inte ska byggas på åkermark var Margareta Pålsson tydligare:
– Jag tycker den är jättebra. Världens befolkning ökar och många tar sig från fattigdom till medelklass. Då äter man mer och andra saker. Det påverkar livsmedelsförsörjningen. Vi kommer att behöva mer mark att odla på.
– Jag kan förstå om kommunpolitiker inte tycker att den viktigaste delen av deras uppdrag är att tänka på världens livsmedelsförsörjning. Men staten måste göra det.
Margareta Pålsson kan tänka sig undantag. Men bara om det handlar om viktiga samhällsintressen.
– Nollvisionen är inget idiotstopp. Men kommunerna måste övertyga oss.
Svedalas kommunalråd Linda Allansson Wester (M) berättade att det finns flera exempel på att kommunen bygger utan att använda åkermark – exempelvis i Svedala tätort och centrala Bara – men att undantag också kan behöva göras.
– Jag upplever inget problem i samarbetet även om vi har olika intressen. Men det gemensamma intresset är att göra det bästa möjliga, sa hon.
Gå till toppen