Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ison kan bli stjärna på komethimlen

Den kan bli en upplevelse för livet. Eller mest ingenting. Kometen Ison ställer astronomerna på tå.
I november-december kan den skina starkare än fullmånen på himlen.
Eller också säger det bara poff långt därute.

Kometen Hale-Bopp när den syntes från jorden 1997. Kometen Ison nästa vinter kan bli många strån vassare – om den håller.Arkiv: JOHNNY HORNE
– Kometer är oförutsägbara, och det är för tidigt att veta vad som händer. Men Ison är ytterst lovande, säger Dainis Dravins, professor på astronomiska institutionen i Lund.
Ison heter egentligen komet C/2012 SI, är en boll av snö och grus på gissningsvis omkring en mil i diameter och upptäcktes i september 2012.
Det upphetsande med den är att den trots ett enormt avstånd från jorden – ungefär en miljard kilometer när den upptäcktes – redan är så ljus. Och att dess kommande bana är en godbit för jordborna: den kommer hit (nästan).
Redan i augusti kommer den att synas i kikare och i slutet av oktober till mitten av januari 2014 med blotta ögat.
Den 28 november blir den som starkast när den rundar solen och dess förväntade svans glöder i solskenet så att den blir fullt synlig även dagtid.
Sedan bleknar den medan den sätter kurs mot jorden. Som närmast kommer den på annandagen då den är ungefär halvvägs mellan jorden och solen.
Om den gör det. För när kometen närmar sig solen är avståndet långt ifrån betryggande, bara drygt en miljon kilometer från solytan.
Det är det som gör att osäkerheten är stor om huruvida Ison så att säga blir en stjärna på komethimlen eller inte.
Den efterhand stigande värmen från solen kan göra att kometen helt sonika bryts upp i småbitar och inte längre är en komet.
Hur stor risken är att vi blir snuvade på ett av de bästa rymdspektakel mänskligheten kan komma att skåda är än så länge väldigt oklart, säger Dainis Dravins.
– Kometer upptäcks allt tidigare i takt med att instrumenten utvecklas. Nu är Ison så långt borta att vi inte riktigt kan se hur den ser ut och är sammansatt. Om ett halvår när den är närmare kan vi veta mer.
Om kometen består av alltför stora mängder is är risken för att den smälter förstås större. Att den är så ljus redan nu kan eventuellt tyda på det, men också på att den är ovanligt stor.
– Vi får se, säger Dainis Dravins. Håller den kan det bli riktigt spektakulärt, ett av naturens verkligt sällsynta fenomen.
Gå till toppen