Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Avgörande för vindkraftspark

I ett slag kan den svenska vindkraftseffekten komma att fördubblas.
Idag kommer domen om Blekinge Offshores planer på att bygga en jättelik vindkraftspark i Hanöbukten.

Bolaget har ansökt hos mark- och miljödomstolen i Växjö om att få bygga 700 vindmöllor cirka fem kilometer sydost om Hanö med en årlig produktionskapacitet på sju terawattimmar. Projektet, som är kostnadsberäknat till 50 miljarder kronor, har mött hårt motstånd från bland annat försvarsmakten och boende längs kusten.
Som en följd av militärens motstånd har bolaget som andrahandsalternativ begärt att åtminstone få bygga hälften så många vindkraftverk, 350 möllor, vilket ändå skulle bli landets i särklass största vindkraftspark.
Bransch- organisationen Svensk Vindenergi förväntar sig att omkring 500 megawatt vindkraft byggs ut under 2013. Det är den lägsta siffran på flera år.
Enligt Svensk Vindenergi är det de kraftigt sänkta ersättningarna för förnybar el och de låga elpriserna som gör att många aktörer avvaktar.
Igår aviserade dock Vattenfall att en halv miljard kronor ska investeras i en vindkraftspark utanför Falkenberg. Den ska vara klar att tas i bruk i slutet av 2013 och omfattar elva vindkraftsverk á tre megawatt.
Samtidigt redovisade den hårt pressade danska vindkraftstillverkaren Vestas ett bättre resultat än väntat för fjärde kvartalet 2012.
I dag finns det projekt i Sverige motsvarande 3 800 megawatt där alla tillstånd är klara. Dessutom är cirka 9 000 megawatt under tillståndsprövning.
Att bygga på land eller till havs är ungefär likvärdigt, anser Annika Helker Lundström, vd vid Svensk Vindenergi.
– Kanske blir det mindre motstånd från närboende om man bygger till havs, men det är å andra sidan något dyrare.
Om vindkraftsutbyggnaden ska fortsätta i samma takt måste riksdagen, enligt Annika Helker Lundström, tidigarelägga utbyggnadsmålet för den förnybara elproduktionen.
Havsmiljön riskerar att störas när vindkraftverk byggs till havs, men främst under byggtiden, inte i så hög grad efteråt, enligt Jakob Tougaard, forskare vid institutet för biovetenskap i Roskilde. Han har varit med om att undersöka en havsbaserad vindkraftspark i Nederländerna.
– Det visade sig att antalet tumlare i området ökade efter att vindmöllorna kom upp. Kanske beror det på att de inte längre fastnar i trålar och känner sig säkrare inne bland vindmöllorna.
Vindmöllornas pelare blir, precis som Öresundsbrons bropelare underjordiska rev, till förmån för många fiskarter.
Gå till toppen