Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”En utmaning jag vill ha”

Fram stegade LDB FC Malmös nyförvärv Kathleen Radtke och presenterade sig som – Paula.
– Ingen säger något annat. Min bror började med det och helst skulle jag vilja att det står på tröjan och i laguppställningen också.

Kathleen Radtke är LDB FC Malmös nya spelare.Bild: Foto: Laura Mendelin
28-åriga Paula – vi kallar väl henne så enligt egen önskan – Radtke var på blixtvisit i Malmö och skrev på ett ettårskontrakt på torsdagen.
Sydsvenskan avslöjade övergången redan i tisdags.
– Det här är en utmaning jag vill ha. Har länge velat spela för en klubb som slåss om mästerskapet och är med i Champions League. Det är en ny erfarenhet, sa Paula Radtke.
LDB FC Malmö har följt henne en längre tid i tyska ligalaget FF USV Jena. Det är ett lag som kämpar i den nedre regionen av tabellen.
– En viktig del i dealen för dem är att jag ska spela fyra matcher till, de kämpar för nytt kontrakt.
Den 27 februari gör hon sin sista match på för Jena på hemmaplan mot storlaget Frankfurt.
– Sen ansluter jag till LDB FC Malmö och tränar med dem i Tyskland den första mars. Dagen efter möter vi – Frankfurt i en träningsmatch, förklarade Paula Radtke med ett skratt.
Tyskan är den mittback som nu gör truppen komplett.
– Jag är vänsterfotad. Har nog ganska bra teknik och är en offensivt inriktad innerback. Jag är kanske inte den snabbaste, men har andra kvaliteter. Är en lagspelare och nog ganska bra på att läsa spelet, betygsatte hon sig själv.
Liksom på planen har anfallsstjärnan Anja Mittag en fot med i värvningen.
– Anja och jag spelade ihop i Potsdam som tonåringar och spelade även tillsammans i U17-landslaget. Hon har sagt mycket gott om Malmö, sa Paula Radtke.
Anja Mittag hade också agerat ciceron under dagen i Malmö och skjutsade sin nya lagkamrat till flyget på kvällen.
– Malmö verkar vara en skön stad. Jag längtar efter att få ta hit min cykel och kunna ta mig till träningen på tio minuter – bara jag hittar en lägenhet här. I Tyskland bor jag i Leipzig och det är en timme till träningen varje gång i bil.
Trots att Tyskland är världsledande inom damfotbollen, är inte villkoren för ligaspelarna särskilt flådiga. Paula Radtke har kombinerat fotbollen med både studier och jobb.
– Jag driver en egen verksamhet sedan ett år tillbaka, där vi erbjuder små barn sport i kombination med språklektioner, berättade tyskan. Och nu under våren ska jag göra klart min magisteruppsats i sportpsykologi här i Malmö.
– Jag är en sådan person som vill ha mycket att göra, vill inte bli uttråkad. Och när man är 28 år måste man tänka på vad som kommer efter karriären.
Att villkoren är så olika för män och kvinnor ekonomiskt, suckade hon närmast tungt åt.
– Alla pratar om det, men jag försöker hålla mig utanför. Jag är trött på det. Jag hoppas att nästa generation har ett öppnare sinne och ser att vi gör ett bra jobb.
Den första stora uppgiften, Lyon i Champions League, inspirerar bara, skrämmer inte.
– Nej, jag är inte rädd. Som försvarsspelare i ett sämre lag har jag alltid mött bra spelare och har inte haft råd att göra misstag. Vi har inget att förlora, målet är att både gå vidare där och ta hem mästerskapet till Malmö igen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen