Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Flera skånska band tog hem pris

Flera skånska band tog hem pris på den oberoende Manifestgalan. Malmöbandet Beyond Pink är ett av dem.

Beyond Pink, från vänster: Gitarristen Cajsa Johnsson, Tijana Stajic Kinberg på sång, trummisen Patricia Elmqvist, basisten Clara Magdesjö och gitarristen Ida Bergare.Bild: Foto: Scanpix
De började som inbitna punk- och hardcorefans. Och som 17-åringar bestämde de sig för att göra slag i saken och starta sitt eget band. Fastän de aldrig spelat musik tidigare.
– Vi började göra låtar och sen gick allting väldigt snabbt. Vi fick en spelning direkt och då fick vi skärpa oss lite, säger bandets sångare Tijana Stajic Kinberg.
Med elva år i bagaget tog Beyond Pink hem pris för bästa punk i årets Manifestgala igår med motiveringen: "Högt i tak är det när årets vinnare ena stunden bjuder på catchy och stenhård hardcore för att i nästa pumpa igång med feta metalriff. Musiken förstärks av de angelägna och välformulerade texterna." Och om du gick igång på den motiveringen är du inte långt ifrån en öronorgasm. Lördag kväll spelar de nämligen på Häng bar i Malmö.
Redan nästa vecka fortsätter de med en Englandsturné och i sommar väntar en turné i USA.
– Vi har andra jobb vid sidan av musiken, men vi prioriterar hobbyn väldigt högt. Och repar mycket. Våra låtar är både arga och ibland humoristiska. Vi skriver musik med mycket självdistans men också saker som gör oss upprörda, säger Tijana Stajic Kinberg.

Vad är Manifestgalan?

Manifestgalan syftar till att uppmärksamma band som inte är knutna till de stora skivbolagen. De utser en vinnare i olika genrer – allt från jazz till hårdrock. Bakom eventet står organisationen Svenska Oberoende Musikproducenter.
På fredagen hölls Manifestgalan på Nalen i Stockholm och Skånes musikleverans fick flera priser:
Ale Möller. Malmösonen och hans band tog hem första pris i kategorin "Årets folkmusik" med motiveringen: "Ett band som länge och metodiskt utvecklat ett samspel över musikgränserna."
Chords. Rapparen från Lund vann priset för bästa hiphop med motiveringen som löd: "Inte nog med att artisten besitter två språk fläckfritt, han har dessutom både rap och sång i sin ryggsäck."
Sannex. Eslövsbandet plockade hem segern i kategorin "Årets dansband" med motiveringen "Det här bandet har en förmåga att modernisera dansbandsmusiken utan att därför göra avkall på dansbarheten."
Gå till toppen