Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: Behöver Europa nya murar?

När visumtvånget togs bort 2009 välkomnades det av många, inte minst av oss som har släktingar och vänner i de länder som påverkades av beslutet.
Att nu återinföra ett visumtvång är ingen bra idé, skriver fyra medlemmar i nätverket Balkanmoderaterna.

Under förra året ansökte några tusen människor från Balkan asyl i Sverige. Men ingen av dem har rätt att få asyl här, så varför kommer de hit och vilka problem medför det?
En av dem som reagerat på mängden asylsökande från Balkan är migrationsminister Tobias Billström (M). Vid några tillfällen har han förespråkat ett återinförande av visumkrav för medborgare i en del av de balkanländer som idag inte behöver visum till Schengenområdet.
Enligt Tobias Billström är det oacceptabelt att tusentals personer från Serbien och dess grannländer söker asyl i Sverige.
Det pro-europeiska moderata nätverket Balkanmoderaterna är emot att visumkravet återinförs.
Andra moderater, kunniga både när det gäller EU:s utvidgning och Balkanländerna, har uttalat sig emot ett återinförande av visumkrav för de balkanländer som idag inte behöver visum till Schengenområdet. Bland dessa finns utrikesminister Carl Bildt och EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt.
När visumtvånget togs bort 2009 välkomnades det av många, inte minst av oss som har släktingar och vänner i de länder som påverkades av beslutet.
Våra nära och kära kunde nu resa hit på besök utan att behöva genomgå en krånglig och kostsam viseringsprocess. Affärsmänniskor kunde utan problem resa runt i Europa för att knyta kontakter och bidra till både Balkans och övriga Europas tillväxt. EU kunde öka sitt anseende i länder vars medborgare i många fall kunde besöka ett EU-land för första gången. Väldigt många var glada för det.
Tyvärr missbrukas visumfriheten också. Resebyråer började organisera bussturer och lurade människor att de skulle kunna få asyl i Sverige och andra länder, att de skulle kunna få ett bättre liv genom att köpa en dyr bussbiljett för sig och sin familj. När det bättre livet uteblev sökte dessa människor asyl i länder som Sverige av ekonomiska skäl, det vill säga för att få sin försörjning alternativt resan hem betald.
I november i fjol träffade Balkanmoderaterna Tobias Billström. Vi hoppades på en konstruktiv dialog. Tyvärr verkade det som om han redan hade bestämt sig för att viseringskravet borde återinföras.
Vi tror att andra åtgärder kan komma till rätta med problemet. Till exempel skulle informationskampanjer i de berörda länderna avsevärt minska inflödet av asylsökande och därigenom kostnaden för asylhanteringen.
Den enskilt viktigaste punkten skulle vara att tydligt informera om att Sverige inte ser fattigdom som ett skäl till att människor beviljas asyl.
Ett annat sätt att hantera asylproblematiken skulle vara att införa särskilda regler om minskade dagsersättningar till sökande från visumfria länder.
Ett återinförande av visumkrav skulle gagna de människosmugglare som skulle kunna återuppta sina lukrativa smugglingsresor till Schengenområdet.
Andra som skulle se positivt på ett återinförande av viseringskrav är människor inom de berörda länderna som är emot EU. Nationalisterna skulle jubla.
Bygg inte upp de murar inom Europa som rivits ner genom idogt arbete.
Låt oss istället tillsammans jobba för en utökning av EU och sprida ett budskap om tillväxt, fred och frihet.
Aleks Sakala
Robert Suzić
Cicci Rikanović
David Kneževi
Aktiva i nätverket Balkanmoderaterna
Gå till toppen