Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

”Tycker vi ska utnyttja hamnområdet bättre”

Oppositionsrådet Anja Sonesson (M) vill se Malmö fyllt av kreativa småföretag,
men hon tror att det blir svårare när Ilmar Reepalu (S) lämnar sin post.

Anja Sonesson (M)Bild: Foto: Hussein El-Alawi
– Ilmar Reepalu har tänkt otraditionellt och kunnat se vad som är viktigt. Men tendensen i hans parti är en njugg inställning till företagsamhet och valfrihet. Å andra sidan är det inte så mycket mer än ett år till valet, säger hon.
När Anja Sonesson ska tala om visioner väljer hon Saltimporten i Frihamnen.
– Här är framtiden för Malmö. Lite ruff, mycket betong och mycket glas, säger hon
Det är inte så att Anja Sonesson vill att staden ska bli ruffigare. Hon är bekymrad över brottslighet och segregation. Men hon gillar miljön i och kring i huset som byggdes för att lagra salt. Bland hyresgästerna finns en fotoateljé, en restaurang och företag med nya produkter, som tvål av frityrolja och diskreta cykelhjälmar. Det är ett sådant myller av kreativa småföretag Anja Sonesson vill se över hela staden.
Som ett första steg hoppas hon att hela Hullkajen med den gamla hamnpaviljongen och stora magasin intill Saltimporten kan rustas upp och locka fler företag
– Jag tycker att vi ska utnyttja hamnområdet bättre. Det kan bli Malmös eget Meatpacking District, säger hon med syfte på populära kvarter i Köpenhamn och Berlin.
Innanför den närmaste hamnbassängen, I Nyhamnen, skulle hon gärna se silhuetter av skyskrapor och tätt byggda kvarter med bostäder och verksamheter.
– En häftig skyline.
I hamninloppet utanför kan det finnas två tunnlar i Anja Sonessons framtidsvärld.
– Jag tror att en tunnel till Köpenhamn är påbörjad om tjugo år. Den är väldigt viktig. Köpenhamn är vår länk söderut.
Den andra tunneln skulle leda ut och in från Västra hamnen. Enligt Anja Sonesson börjar trafiken till och från den gamla varvshalvön bli så besvärlig att en del företag flyttar därifrån.
Men hon är inte imponerad av Ilmar Reepalus förslag att starta en förbindelse med röda kabelvagnar över hamninloppet mellan Centralen och Västra hamnen.
– Det är spännande, men fattigt som huvudidé i en vision om framtiden. Han pratar om hus och tegelstenar. Jag pratar om människor.
Hon vill minska segregation och sociala orättvisor genom att få Malmöbor att flytta runt i stan. Det går aldrig att bygga nya bostäder billigt, men man kan skapa större variationer och få fart på flyttkarusellerna med utbildning, menar hon.
– Kunskaper ger människor styrka att själva ta tag i sin situation.
Anja Sonesson vill underlätta för elever som väljer skolor på avstånd, genom att ge någon form av stöd. Hon vill också ha bättre utbildning för vuxna.
– Ta tag i föräldrarna!
Hon syftar på nyinvandrade familjer och säger att det inte är bra om barnen lär sig så mycket mer att de fungerar som föräldrar för sina föräldrar.
Därför vill hon införa krav på kunskaper i svenska och samhälle för den som vill bli svensk medborgare. Hon vill också att alla Skånes kommuner ska hjälpas åt att ta hand om nyanlända flyktingar.
– Vad vi ser är att vi går mot mer utanförskap. Människor måste ta sig in i samhället.
För Anja Sonesson är skolan den enda, raka vägen. Samtidigt som hon vill förbättra den talar hon för en framtida skattesänkning.
– Det är inte bra att en Kävlingebo betalar 7 000 kronor om året mindre i skatt att en Malmöbo.
Hon tror att detta ska gå ihop genom bättre ledarskap och bättre utbildning för lärarna.
– Kvalitet i skolan är ingen resursfråga. Det är ingen brist på pengar.
Anja Sonesson följer sitt partis linje utan egna utsvävningar. Barnfamiljer ska lockas att stanna i Malmö genom att nya villaområden anläggs längs stråken över åkrarna mellan Malmö och Oxie och mellan Hyllie och Klagshamn. Bilarna ska komma fram utan att hindras av spårvagnar. Och Ribersborg ska tas bättre tillvara med fiskerestauranger och andra mötesplatser som lockar besökare även på vintern. Kvinnosportcentret på Hästhagen tror hon inte alls på.
Själv siktar hon på att om 20–25 år vara en av de kreativa företagare som ska få Malmö att sjuda av liv, tolerans och rättvisa.
Att Ilmar Reepalu avgår och kanske ger Moderaterna en större chans att vinna valet ändrar inte hennes inställning.
– Det är inte bra om man sitter på en politisk post för länge.

Anja Sonesson

Är oppositionsråd för Moderaterna sedan 2006.
Hon är 39 år gammal och född i Hemmestorp utanför Lund.
Hon kom till Malmö som nioåring, växte upp nära Rönneholmsparken i Västra Innerstaden och utbildade sig till jur kand.
Hon har varit aktiv i Malmö sedan 1991 med en paus på fyra år då hon jobbade inom näringslivet.
Gå till toppen