Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bakom kulissen

Hövding – med rätt att klippa band. Votum.
Hans Jonsson är som en fluga på väggen när han följer landshövdingen, skriver Per Lindström.

Omslaget till "Hövding – med rätt att klippa band" av Hans Jonsson.Bild: Votum förlag
Jag är fotograf, skriver Hans Jonsson i inledningen till sin senaste bok ”Hövding – med rätt att klippa band” och förklarar att bilden för honom är ett sätt att betrakta, dokumentera och reflektera över saker som väcker hans nyfikenhet. En sådan sak var landshövdingen. När han för några år sedan flyttade från Malmö till Örebro upptäckte han att landshövding Rose-Marie Frebran är en viktig person, ”som hjälper till att sprida glans och uppmärksamhet åt den allra tristaste tillställning”. Till på köpet bor hon i ett riktigt slott med anor från 1200-talet, har egen chaufför, husfru och kock – och uppdrag som kunglig befallningshavande. Men inget är för evigt. Kartan ritas om, regionerna håller på att ta över, varför panoramabilderna som visar Örebros landshövding i aktion kan ses som ett dokument av ett snart 400-årigt ämbete – på tröskeln till en ny tid.
Örebro läns landshövding är skånska, uppvuxen utanför Ängelholm, och arbetade i några år på sjuttiotalet som kringresande evangelist. Vid sidan om teologin fanns politiken. 1991 kom Rose-Marie Frebran in i riksdagen för Kristdemokraterna, utsågs till tredje vice talman – och sedan fem år är hon hövding med rätt att klippa band.
I bokens första bild speglar sig Örebro slott i den vallgrav som skiljer landshövdingens residens från folket. På nästa återinviger hon en galleria och förklarar att hon är stolt över att klippa band. Tredje bilden visar ett möte, denna gång med förste hovmarskalken inför ett kungligt besök. Bildtexterna förklarar. Det här är inte bara en fin fotobok utan också en god ”rapportbok”.
Vi får följa med bakom kulisserna, inte bara på det gamla slottet och inte bara när solen skiner. Mycket kaffe blir det. Men inget starkare än lättöl. Rose-Marie Frebran är organiserad nykterist. Och glad fotbollsentusiast. Färgerna är dova och fotografen bara en fluga på väggen medan landshövdingen provsmakar landskapsrätter, hälsar nya studenter välkomna till universitetet och slåss ”med näbbar och klor” för att ämbetet från Axel Oxenstiernas dagar ska bestå.
Hans Jonsson, tidigare fotograf på Sydsvenskan, har bland annat porträtterat en naken Lars Vilks i serien/boken ”Tjugoen Sydsvenskar” (1994) och Monica Zetterlund på hennes sista turné i boken ”Sista dansen med Monica” (2005).
Gå till toppen