Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett beslut utan handlingskraft

Trodde faktiskt att skamvrån var något som avskaffades på 1960-talet, att Sverige 2013 hade hittat effektivare sätt att ta lärdom och gå vidare.

Max WimanBild: Foto: Sydsvenskan
Sju timmar efter den villkorliga domen i tingsrätten mot Miiko Albornoz för sexuellt utnyttjande av barn, lät klubben meddela att spelaren ”måste begrunda och smälta domslutet” och att det bäst görs genom att han tränar, men inte får spela matcher.
Nej, förresten. ”Tävlingsspel” är den officiella ordalydelsen, vilket bara det lämnar öppet för tolkningar.
Ett beslut som är helt i linje med idrottens vanliga, att helst bara sticka huvudet i sanden.
MFF hävdar att en konsekvens av Albornoz-affären är att klubben intensifierat arbetet med de etiska och moraliska aspekter som följer med att vara föredöme och idol.
Här fanns ett ypperligt tillfälle att konkret visa vad som menas med detta. När nu tingsrättens domare inte fick med sig nämndemännen på ett krav om samhällstjänst, kunde Malmö FF ha formulerat ett eget sådant.
Att det inte presenterades en handlingsplan som innebär att Miiko Albornoz den närmaste tiden ska jobba med etik- och moralfrågor gentemot fotbollsakademi och ungdomsverksamhet är obegripligt.
I stället sägs att det möjligen kan bli så.
Om två månader ska beslut fattas om Albornoz begrundat tillräckligt. Hur man nu mäter det? Om två månader har MFF spelat tre cupmatcher och två allsvenska. Är det i stället så att lagets status på högerbacken ska utvärderas då? Eller är allt en förhalning för att nå nästa transferfönster i sommar och då slussa Albornoz vidare?
Tveksamhet i stället för beslutsamhet.
Något som föder tvivel om MFF är kapabelt att hantera de här ämnena i framtiden.
För om vi tittar i ett bredare perspektiv, kan en av Malmö FF:s viktigaste framtidsfrågor sammanfattas i ett ord.
Värdegrund.
Det räcker inte att utbilda spelare i taktik & teknik år 2013. Det handlar om att på ett professionellt sätt få dem att förstå vad som väntar ”där ute”, vad som är fiktion och vad som är verklighet. Att utbilda, skapa nätverk, forma mentorer.
Bygga en del av den livserfarenhet de unga inte hunnit skaffa sig.
När en 17-åring plötsligt får 2 000 nya följare på Twitter eller vänförfrågningar på Facebook, gäller det att förstå vilka som är vänner och vilka som är fans, att det privata inte längre är privat.
I ett samhälle där det sociala kontakttempot drivits upp till det orimliga via sociala medier i telefoner, läsplattor och datorer, behövs motvikter i form av eftertanke och erfarenhet. Att lära sig inse konsekvenserna av sitt agerande.
MFF har i år knutit fem lärlingar till A-truppen. Tre födda 1994, en 1995 och en 1996. De har fortfarande en fast punkt i gymnasiestudier. I kontrakten prioriteras studier före träning, men få fortsätter därefter.
Från 19 års ålder är det oftast bara fotbollen som gäller för sådana talanger. Det förpliktigar – för klubben.
Den tillvaro unga fotbollsproffs i Sverige för i dag, är inte helt hälsosam för vare sig spelare eller förening. Träningen är hård, matcherna många, pressen stor. Men sen då?
Hur många intervjuer har vi inte gjort, där spelarnas främsta fritidssysselsättning varit ”fika på stan”.
Klubben har alla möjligheter att ställa krav på ett socialt engagemang och personlig utveckling.
Det blir än viktigare när åldersstrukturen ser ut som den gör, när spelare anses tillhöra de rutinerade vid 22–23 års ålder.
Om starkare värdegrunder och en tydligare plan bredvid planen i Malmö FF hade ändrat historien i fallet Miiko Albornoz, får vi aldrig veta.
Till syvende och sist är det ändå individen som står till svars för sina handlingar och får ta konsekvenserna.
Vilka de slutligen blir rent sportsligt, sköt Malmö FF två månader framför sig i går och frågan är om det gagnar någon eller något syfte.
Nationalencyklopedins förklaring av ordet värdegrund: ”De grundläggande värderingar som formar en individs normer och handlingar. Begreppet har använts särskilt inom det svenska skolväsendet. […]Har dock alltmer kommit att bli ett allmänt samlingsbegrepp för olika frågor som rör moral, etik, normer, relationer, demokrati och livsåskådning.”
Gå till toppen